Paradox: Desi România are o rata de angajare printre cele mai scazute din Europa, rata somajului este incredibil de stabila

 

România are o rata de angajare de 60%, una dintre cele mai scazute din Europa, înregistrând totodata o rata a somajului incredibil de stabila, atât în perioada de boom, cât si în criza, a declarat vineri, la Bucharest Forum, Alberto Leyton, task team manager la Banca Mondiala.

grafice1Alberto Leyton a prezentat rezultatele unui studiu al Bancii Mondiale (BM), care arata ca România are doua probleme majore: rata de angajare scazuta si abilitatile lucratorilor români.

Reprezentantul BM a precizat ca România are una dintre cele mai mici rate de ocupare din Europa, de 60%, însa, în acelasi timp, a avut o rata a somajului „incredibil de stabila”, atât în perioada de criza, cât si în cea de crestere economica.

„O problema este faptul ca, în perioada de boom, costurile cu munca au crescut, dar nu si productivitatea”, a mai spus Leyton.

Studiul citat a mai aratat ca procentul companiilor din România care fac formare profesionala pentru angajati este foarte scazut si, chiar daca numarul de absolventi de studii universitare a crescut foarte mult în ultimii ani, 43% dintre ei au finalizat o facultate privata.

„În sectorul privat, s-a extins dramatic învatamântul la distanta. Se pune putin accent pe dezvoltarea abilitatilor. Este necesara o abordare bazata pe fapte. Trebuie gasita o solutie pentru utilizarea bazinului de forta de munca neutilizata”, a subliniat Leyton. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie