Efecte negative pe care le poate avea asupra noastra folosirea excesiva a smartphone-urilor

 

Dependenta de telefoanele mobile, demonstrata de tot mai multe studii, are efecte negative asupra sanatatii de care cei mai multi utilizatori nu sunt constienti, reprezentând pericole din punct de vedere fizic si psihic.

telefoaneUn infografic realizat de Huffington Post pe baza a diverse surse stiintifice exemplifica efectele negative pe care le poate avea asupra noastra folosirea excesiva a smartphone-urilor.

AUZ:

Ascultatul muzicii la iPhone la un volum scazut nu este periculos pentru auz, dar ridicarea nivelului la maximum este riscanta pentru celulele din urechea interna, care sunt responsabile pentru transformarea sunetului în semnale transmise creierului. Deteriorarea acestor celule poate duce la pierderea auzului.

DEGETELE:

Durerea pe care o resimtim la degete si încheieturi, precum si o pozitie nefireasca a acestora se pot datora micromiscarilor repetitive – inclusiv cele pe care le folosim atunci când scriem mesaje sau când jucam jocuri pe iPhone (cum ar fi Candy Crush). Aceste miscari pot intensifica afectiuni ca tendinita si cauza dureri de încheieturi sau antebrat.

DEPENDENTA:

Un studiu din 2012 a aratat ca 66 la suta dintre persoane se tem sa piarda sau sa stea departe de telefoanele lor. În plus, potrivit unui sondaj recent realizat de Huffington Post, 50 la suta dintre oamenii cu vârste cuprinse între 18 si 29 de ani au recunoscut ca îsi folosesc smartphone-ul la toaleta.

MICROBI si BACTERII:

Telefonul este sursa de microbi pe care te-ai astepta sa-i gasesti doar în corpurile sanitare. Un studiu de anul trecut care a testat opt telefoane dintr-un birou a descoperit ca dispozitivele prezentau un nivel ridicat de bacterie coliforma, un semn de contaminare fecala.

NIVEL NESANATOS DE RADIATII:

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca radiatiile care provin de la telefoanele mobile sunt „posibil carcinogene”, incluzând în aceasta categorie si cloroformul, plumbul si pesticidele DDT.

Sindromul „VIBRATIEI FANTOMA”:

Sentimentul imaginar ca telefonul vibreaza când nu o face în realitate este un semnal obisnuit al folosirii excesive a telefonului mobil. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul „Computers in Human Behavior” a aratat ca aproape noua din zece studenti au raportat aparitia acestor „virbratii fantoma”.

Somnul de proasta calitate:

Trei sferturi dintre studentii utilizatori de iPhone chestionati la Universitatea Stanford în 2010 au spus ca dorm cu telefonul în pat. Lumina LED a telefonului poate deteriora productia de melatonina, îngreunând astfel instalarea somnului.

SEVRAJUL

Asemenea dependentei de un drog sau de alcool, întreruperea brusca a folosirii tehnologiei poate provoca simptome de sevraj. Un studiu din 2011 a descoperit ca deconectarea completa de la tehnologie pentru 24 de ore poate duce la simptome fizice si pshice de sevraj, precum o stare de agitatie si sentimente de anxietate si izolare, potrivit The Telegraph. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie