Aurel Codoban: Medierea este esentialmente comunicare
In cadrul Galei pentru Excelenta in Mediere, profesorul Aurel Codoban a reiterat ideea ca medierea este esentialmente comunicare. In viziunea sa, mediatorii sunt un fel de terapeuti ai comunicarii.
Conflictul este universal, natura umana este legata de conflict, doar coloristica difera. Stilul de conflictualitate difera de la natie la natie, iar noi romanii trebuie sa ne intelegem in primul rand stilul de conflictualitate.
In viziunea profesorului Codoban, exista doua tipuri de iubire: iubirea materna (mama te iubeste pentru ca existi) si iubirea paterna (tatal te iubeste pentru ceea ce poti face). Noi romanii suntem crescuti intr-un mediu in care exceleaza iubirea materna.
” Exista o succesiune in viata intre cele doua tipuri de iubiri, si cred ca problema natiei noastre este centrarea pe iubirea materna, cea in care asteptam sa ni se dea doar pentru ca existam. Noi nu apucam sa accedem la iubirea paterna, adica nu apucam sa fim iubiti pentru ceea ce putem face.
Autocentrarea iubitului de sine, care deriva din excesiva iubire materna este sursa conflictualitatii. Iubirea materna face din noi niste oameni care refuza institutia, comportandu-se fata de ea ca si cand ar fi propria noastra ograda. Trebuie sa invatam sa invingem aceasta neaderenta la institutii specific romaneasca. Trebuie sa putem trece de faza iubirii materne si sa o descoperim pe cea paterna” a declarat profesorul Aurel Codoban.
Profesorul Aurel Codoban, doctor in filosofie, profesor la Facultatea de Drept, in cadrul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir din Cluj Napoca si la Universitatea Babes Bolay, specialist in comunicare este implicat in diverse proiecte, avand ca teme raspandirea medierii in randul studentilor, sustinand cursuri de comunicare in mediere.
I.T.F.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!