Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal si Agentia Nationala de Transplant, reclamate la Parchet de presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”

 

Presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie „Claudia Safta”, Emanuel Ungureanu a anuntat, vineri, într-o conferinta de presa, ca a depus la Parchetul de pe lânga Judecatoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai Lucan, si împotriva Agentiei Nationale de Transplant, „pentru abuz în serviciu împotriva intereselor persoanelor suferinde”.

institutul clinic de urologie si transplant renal cluj-napocaEmanuel Ungureanu a precizat ca plângerea este depusa în ziua în care se împlineste un an de la moartea tinerei Adina Bleotu, de 19 ani, care s-a aflat, timp de sapte ani, pe lista de asteptare a ICUTR, pentru primirea unui rinichi. Ungureanu a precizat ca plângerea este împotriva celor doua institutii mentionate si nu a actorului Alexandru Arsinel, caruia i-a fost efectuat un transplant renal, în data de 30 august, de catre o echipa condusa de prof. univ. dr. Mihai Lucan. El a subliniat ca actorul, în vârsta de la 74 de ani, a asteptat doar trei zile primirea unui rinichi compatibil, în timp ce tineri, la limita supravietuirii, membrii ai fundatiei pe care Ungureanu o coordoneaza, sunt amânati de sapte-opt ani de la operatia ce i-ar putea scapa de dializa si le-ar putea salva viata.

La conferinta au participat, în scaune cu rotile, Delia si Cornel, care fac dializa de 15 si respectiv 25 de ani.

Cornel a condus timp de un deceniu Asociatia Bolnavilor Renali din Cluj, care a militat pentru un sistem coerent de transplant la nivel national. El a relatat ca i s-a propus, la un moment dat, un transplant cu un rinichi prelevat de la o persoana în viata, dar a refuzat din consideratii etice, nedorind sa priveze de la o viata normala un donator sanatos. Cornel a sustinut ca tinerii trebuie sa aiba prioritate pentru transplantul renal, deoarece un adult rezista mai usor la dialize.

Delia a primit un rinichi de la tatal ei, dar transplantul a esuat dupa nici trei ani. Prezent la conferinta de presa, parintele a relatat ca a platit, în 1995, pentru transplant, 3.000 de marci germane, medicului Lucan si echipei acestuia. Ca sa nu se produca o respingere a rinichiului, Delia a facut ulterior un tratament care i-a afectat grav sistemul osos si a devenit dependenta de scaunul cu rotile.

Presedintele Asociatiei „Claudia Safta” a reclamat, în conferinta de presa, „lipsa totala de transparenta în efectuarea transplanturilor renale”, „sistemul închis” si a acuzat „discriminarea pacientilor”, precum si faptul ca, la Cluj-Napoca, vin cetateni straini carora li se transplanteaza rinichi prelevati de la donatori români, amintind, totodata, ca bolnavii nu sunt îngrijiti post operator în Centre de Nefrologie. El s-a declarat surprins de declaratia medicului chirurg Mihai Lucan facuta joi seara, la un post de televiziune, potrivit careia „nu exista Registru National Unic de evidenta a bolnavilor a caror viata poate fi salvata prin transplant si nici liste de asteptare”. Ungureanu s-a declarat revoltat si în privinta emisiunii televizate de joi seara, în care profesorul Lucan „a simulat pregatirea unui grup de pacienti pentru transplantul renal din cursul serii, desi cunostea foarte bine ca nu poate fi efectuat din cauza ca donatorul a avut hepatita virala C”.

El a sustinut ca sunt mult mai numeroase cazurile de esec în transplantul renal, decât cele reusite. Se raporteaza doar cazurile fericite, care sunt popularizare imediat la televizor, desi au fost pacienti pentru care rinichiul nu a functionat „nici macar un minut, dupa transplant”.

„Luptati pentru viata voastra cu demnitate. Raspundeti abuzurilor cu plângeri penale. Nu mai acceptati sa fiti operati în clinica privata a unui medic, precum Lucan, si a doua zi transferati în spitalul de stat, pentru tratament”, a aratat Emanuel Ungureanu. Din punctul sau de vedere, pacientii dializati stiu ca depind de ICUTR si din acest motiv „sunt santajabili emotional si nu spun adevarul”.

El a subliniat ca, din interese de culise, sunt doar câteva centre de transplant în tara, iar activitatea de transplant trebuie sa fie verificata.

„Trebuie sa fie mai multe centre de transplant în tara. Exista un monopol al IUCUTR de la Cluj-Napoca si trebuie sa fie spart. Sistemul este închis si persoanele din interior se protejeaza. La Clinica Chirurgie I din Cluj-Napoca urma sa fie pregatiti medici pentru transplantul renal la copii. Proiectul a fost sistat. Pe acest segment, monopolul este la Bucuresti. Numai acolo pot fi operati copiii. La fel se întâmpla si cu transplantul hepatic”, a explicat Ungureanu.

Potrivit acestuia, în cazul actorului Alexandru Arsinel au fost încalcate toate protocoalele medicale. Imediat dupa transplant, jurnalistii au avut voie sa dea buzna în salonul de la terapie intensiva, cu tot arsenalul microbian dupa ei. Arsinel dezbracat pâna la brâu a vorbit cu reprezentantii presei, chiar daca totul trebuia sa fie tratat cu confidentialitate.

„Arsinel crede ca am fost brancardier la IUCUTR. Îi daruiesc o carte la care sunt coautor, intitulata „Transplantul renal pentru tine”, si semnez dedicatia cu „Brancardierul”. Aceeasi carte o daruiesc medicului Mihai Lucan cu dedicatia urmatoare: „Domnule Profesor, va rog din suflet sa tratati pacientii în mod egal. (…) Insist cu rugamintea sa nu mai luati banii de la amarâti”, a declarat Emanuel Ungureanu.

El a subliniat, totodata, ca se disociaza de atacurile lui Mihai Bendeac si Radu Banciu la adresa lui Arsinel.(A – autor: Carmen Farcasiu, editor: Diana Dumitru), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie