Controlul Autoritatii de Supraveghere Financiara la fondurile de pensii private s-a incheiat cu bine, neidentificandu-se probleme

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat printr-un co­mu­nicat de presa ca verificarile so­li­citate fondurilor de pensii private în pri­vinta detinerilor de actiuni din por­to­foliu s-au încheiat si nu au fost iden­tificate probleme.

bani, lupa, stilou, asfAutoritatea de Supraveghere Fi­nan­ciara (ASF) a anuntat printr-un co­mu­nicat de presa ca verificarile so­li­citate fondurilor de pensii private în pri­vinta detinerilor de actiuni din por­to­foliu s-au încheiat si nu au fost iden­tificate probleme.

ZF a scris vineri, 20 sep­tembrie, ca ASF a în­ce­put verifi­ca­rea porto­fo­li­ilor de actiuni ale fon­du­rilor de pensii si ca le-a ce­rut acestora sa nu tranzac­tioneze actiuni vi­neri si nici luni, 23 sep­tem­brie. Ma­su­ra a fost lua­ta dupa ce a de­ve­nit pu­blic furtul de ac­tiuni în va­loare de 200.000 de euro din contul Anei Maria Mihaescu, sefa misiunii IFC România.

„Din verificarile facute în zilele de 20 si 23 septembrie 2013, atât de catre ad­ministrator, cât si de catre ASF, nu re­zulta ca detinerile fondurilor de pen­sii au fost afectate de activitati de natura sa puna în pericol detinerile partici­pan­tilor. Demersul a constatat ca porto­fo­liile raportate de depozitari la data de 13 septembrie, completate cu tranzac­tiile efec­tuate de fondurile de pensii în pe­rioada 13-19 septembrie 2013, cores­pund cu activele aflate în custodie la 23 sep­tembrie 2013“, potrivit ASF.

„Desi întelegem si suntem de acord cu necesitatea supravegherii pruden­tia­le stricte si a unor masuri preventive de con­trol din partea ASF, reiteram im­por­tanta faptului ca aceste masuri sa nu in­duca perturbari în acti­vitatea fon­durilor de pen­sii. De asemenea, ne ex­pri­mam convinge­rea ca ori­ce control venit din par­tea oricarei insti­tutii a sta­tu­lui va ajunge la ace­lasi rezultat de cer­tificare a sigurantei ope­ratiu­nilor fon­durilor de pensii“, au spus oficialii Aso­ciatiei pentru Pensii Pri­vate Ad­mi­nistrate Pri­vat din România (APAPR).

Verificarile, de na­tu­ra preventiva, au luat în calcul posi­bilitatea ca deti­ne­ri­le de ac­tiuni sa se afle atât la custozi, cât si la in­termediari sau la Depozitarul Central. Toti admi­nis­tratorii fondurilor de pensii au încheiate contracte de de­po­zitare cu in­­stitutii bancare care ofera si servicii de cu­stodie, iar verifica­rile au constatat ca toa­te fon­durile de pensii utilizeaza efectiv ser­viciile de custodie ale bancii depozitare.

Alte masuri ale ASF, care ar putea rezulta dupa aceste verificari, urmeaza sa fie luate de comun acord cu ad­mi­nis­tratorii fondurilor de pensii în ve­derea maximizarii sigurantei functionarii siste­mului de pensii private.

Fondurile de pensii obligatorii sunt cei mai mari investitori în actiuni de pe pia­ta locala de capital, cu investitii de 1,2 mld. lei în actiuni. Actiunile pe care le detin fondurile de pensii sunt pas­tra­te în custodia unei banci, care verifica zil­nic daca actiunile raportate de fon­duri exista în portofoliu si certifica în fie­care zi daca valoarea actiunilor ra­portata de fond este corecta.

„Spre deosebire de tranzactiile efec­tuate pe bursa de persoanele fizice sau alti investitori, care îsi fac decon­tarile prin societatile de brokeraj, în cazul fondurilor de pensii un element vital de siguranta este banca depo­zita­ra, institutie supravegheata atât de ASF, cât si de BNR, prin norme pru­den­tiale stricte. Bancile depozitare ve­ri­fica legalitatea ordinelor de investire ale administratorului în momentul de­con­tarii tranzactiilor efectuate de fondurile de pensii, verifica si certifica detinerile de instrumente financiare, de la titluri de stat pâna la actiuni pentru fiecare fond“, potrivit APAPR. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie