Oferta din caminele studentesti ale universitatilor de stat acopera numai jumatate din cerere
Un nou an universitar începe pe 1 octombrie, iar problema locurilor în camine a ramas aproape neschimbata. Oferta din caminele studentesti ale universitatilor de stat din Capitala acopera numai jumatate din cerere.
Cei care nu vor sa stea în camin sau nu prind un loc pot sta cu chirie, care poate sa-i coste de la 100 de euro lunar pâna la 200 de euro, în functie de locuinta si de zona, sustin specialistii în imobiliare.
Si în tara situatia este asemanatoare. Ba mai mult, exista universitati unde concurenta este de patru studenti pe un loc în camin.
Departajarea pentru locurile în camin se face dupa media de admitere, dar cazurile sociale si studentii straini au prioritate, fiindca statul român este obligat sa le asigure cazare.
„Taxa de camin se calculeaza facând diferenta dintre cheltuielile de întretinere si subventia de la stat, care este, în medie, de 94 de lei pe luna. Universitatile stabilesc taxele singure si unele dintre ele chiar fac profit, desi nu este legal“, a explicat Mihai Dragos, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din România (ANOSR), care a atras atentia ca taxele de camin au fost majorate în peste 10 universitati din tara, iar locurile sunt înca insuficiente.
De exemplu, în Capitala, la Universitatea din Bucuresti (UB), numarul de cereri depuse anul trecut a fost de aproximativ 10.500 pentru 5.000 de locuri disponibile în cele 10 camine ale universitatii, situatie care se va repeta si anul acesta, sustin reprezentantii UB.
„Universitatile stabilesc taxele de camin singure si unele dintre ele chiar fac profit, desi nu este legal.” Mihai Dragos, presedintele ANOSR
Complexul Grozavesti este cel mai mare (peste 2.000 de locuri), însa Caminul A1, tot din Grozavesti, terminat în 2009, este cel mai modern, cu camere cu trei paturi plus mobilier si grup sanitar propriu. Iar taxele lunare variaza între 115 – 130 de lei. Universitatea din Bucuresti va mai deschide un nou camin în Panduri, destinat doctoranzilor, masteranzilor si tinerilor cercetatori de la Facultatea de Sociologie.
Politehnistii, cei mai norocosi
La polul opus se afla studentii de la Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB). Situatia înscrierilor nu s-a finalizat înca, însa datele de anul trecut arata ca universitatea poate onora peste 90% din cererile de cazare ale studentilor. Campusul UPB este cel mai mare de altfel si ofera aproximativ 13.000 de locuri de cazare, repartizate în doua complexuri: Regie (cu 28 de camine studentesti) si Leu, ambele cu câte o cantina.
Toate caminele au fost modernizate de curând si dispun de interfoane si camere video la usile de acces, au internet si camere de lectura, iar numarul de locuri de cazare este repartizat proportional cu numarul de studenti ai fiecarei facultati. Taxa de camin la UPB variaza între 100-150 de lei, dar creste în perioada de iarna, odata cu cheltuielile de încalzire.
Academia de Stiinte Economice din Bucuresti (ASE) se poate lauda si ea cu o situatie mai buna. Anul acesta, pentru cele peste 4.300 de locuri alocate s-au depus în jur de 5.500 de cereri, 78% dintre acestea fiind solutionate. ASE are 12 camine studentesti, cu aproape 5.000 de locuri în total, cele mai multe (780) fiind distribuite caminului Moxa Nou, care beneficiaza de un cabinet stomatologic si o cantina studenteasca.
Majoritatea caminelor beneficiaza de o sala de lectura sau chiar de o sala de sport (Agronomie C2). În camera pot sta 3-5 studenti, iar taxa de camin variaza între 80 – 125 de lei de persoana, în functie de conditii.
Chiria, solutia pentru studentii fara camin
În schimb, si la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) concurenta e de doi studenti pe un loc în camin. În total, SNSPA are în cele trei camine (doua în Complexul Baneasa si unul în cel de la Cernica, nou înfiintat) în jur de 550 de locuri. Un student plateste, în medie, 100 de lei pentru un loc în camin, iar studentii de la buget beneficiaza de subventii de la stat, care pot acoperi în totalitate costul cazarii. Camerele dispun de mobilier, acces la internet, masini de spalat sau sala de lectura, toalete la comun, dar si grup sanitar propriu în unele cazuri.
„În fiecare an, numarul de studenti care aplica la un loc în camin este aproximativ dublu fata de numarul de locuri. Însa din cei 1.000 de studenti care depun cerere, doar 600 chiar au nevoie, restul având aranjamente pregatite, cum ar fi o chirie la comun, dar prefera sa aplice oricum si pentru un loc la camin“, au explicat reprezentantii universitatii. Oana Craciun
Vezi situatia locurilor de camine si din restul oraselor pe adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!