Hotararea pentru emiterea acordului de mediu pentru Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, aprobata de Guvern

 

Guvernul a aprobat, miercuri, în sedinta saptamânala, o Hotarâre privind emiterea acordului de mediu pentru proiectul ‘Continuarea lucrarilor de construire si finalizare a Unitatilor 3 si 4 la C.N.E. Cernavoda’.

cernavoda reactor„Prin Hotarârea adoptata de Guvern sunt specificate elementele principale ale aspectelor de mediu în relatie cu masurile si conditiile necesare realizarii Proiectului si ulterior, în perioada functionarii noilor obiective. Sunt subliniate masurile destinate îmbunatatirii raspunsului centralei nucleare în cazul unui accident sever, masuri rezultate în urma evaluarilor tip ‘Teste de stres’ solicitate de Consiliu European si Comisia Europeana pentru toate centralele nucleare din UE dupa accidentul de la Fukushima”, se arata într-un comunicat al Executivului.

La sfârsitul lunii august, Nuclearelectrica a anuntat ca va renegocia cu compania italiana Enel si cu ArcelorMittal Galati acordul de investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit unei decizii a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) Nuclearelectrica, aprobate în sedinta din 22 august.

Renegocierea este necesara pentru încheierea unui act aditional, al saselea, la acordul de investitii.

‘Raportul comisiei privind rezultatele renegocierii precum si Actul aditional nr. 6 la Acordul de Investitii pentru proiectul Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda se vor supune aprobarii conducerii Departamentului pentru Energie’, se mai arata în decizia AGEA.

Enel si ArcelorMittal sunt singurele companii private care au ramas în acest proiect alaturi de Nuclearelectrica, dupa ce restul partenerilor s-au retras în perioada 2010-2011. Este vorba despre RWE, CEZ, Iberdrola si GDF Suez.

În ultimii doi ani, companii din China si Coreea de Sud s-au aratat interesate sa se alature proiectului, însa pâna acum niciuna dintre aceste intentii nu s-a concretizat.

Potrivit ultimului studiu de fezabilitate, realizat de Ernst&Young anul trecut, valoarea totala a proiectului reactoarelor 3 si 4 se ridica la 6,45 miliarde de euro.

La Cernavoda sunt momentan functionale doua reactoare nucleare, care asigura în total circa 20% din energia generata la nivel national. Electricitatea de la Cernavoda este a doua cea mai ieftina din tara, dupa cea produsa de Hidroelectrica.(AS – autor: Florin Barbuta, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie