Bancile vor acceptul autoritatilor, de a verifica autenticitatea cartilor de identitate, ale persoanelor care apeleaza la serviciile bancare

 

Bancile încearca în continuare sa obtina acceptul autoritatilor sa verifice autenticitatea cartilor de identitate ale persoanelor care apeleaza la serviciile lor, ne-au declarat reprezentantii Asociatiei Române a Bancilor (ARB).

carte de identitate pe teren„Asociatia Româna a Bancilor continua demersurile pentru finalizarea proiectului privind verificarea autenticitatii documentelor de identitate prezentate de clientii bancilor pentru obtinerea diverselor produse bancare. Verificarea autenticitatii acestora în baza de date a Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vizeaza protectia intereselor clientilor si bancilor prin eliminarea fraudelor de fals si furt de identitate”, ne-au precizat domniile lor.

În conditiile în care ziarul BURSA a dezvaluit, în exclusivitate, ca seful misiunii IFC în tara noastra, Ana Maria Mihaescu, precum si Gheorghe Palade, pensionar domiciliat în Câmpina, au cazut prada unor furturi de bani rezultati din vânzarea de actiuni pe care le detineau si care au fost retrasi apoi din conturi bancare cu ajutorul unor acte de identitate false, un cititor ne-a amintit ca institutiile de credit au solicitat, prin vocea presedintelui ARB, Radu Gratian Ghetea, sa li se permita sa verifice autenticitatea actelor de identitate prezentate de clienti, fiind însa refuzate.

„Radu Ghetea a solicitat accesul bancilor la baza de date a politiei pentru verificarea autenticitatii CI si a fost refuzat…”, scrie în comentariul cititorului care se autointituleaza Dan Coe.

Domnul Ghetea declara, în aprilie 2011, ca un proiect al ARB care se referea la consultarea de catre banci a bazei de date a Politiei pentru a identifica acele carti de identitate false este blocat. „Avem surprinderea ca un asemenea proiect este pur si simplu refuzat de Autoritatea Nationala pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, pe motiv ca daca vine o persoana la ghiseu cu buletin fals si nu este clientul nostru nu am avea dreptul sa facem acest lucru. Noi vom continua sa solicitam”, afirma atunci domnia sa.

Presedintele ARB mai precizase ca Asociatia negociase deja cu furnizorul solutiei informatice si ajunsese la o solutie cu Ministerul Administratiei si Internelor pentru consultarea bazei de date. Solutia informatica ar fi permis primirea unui raspuns doar de tipul „este autentic” sau „este fals”, a adaugat Radu Gratian Ghetea.

Paguba în cazul Anei Maria Mihaescu se ridica la 200.000 lei, iar cea a lui Gheorghe Palade, la 52.000 lei. Alexandru Sârbu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie