Romanii vor putea denunta clauzele abuzive din 1 octombrie. Proiectul de ordonanta de urgenta de amanare nu a fost aprobat de Guvern

 

Dupa multiple amânari, românii vor putea în sfârsit sa denunte clauzele abuzive din contractele cu bancile. Clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denuntate de la 1 octombrie, deoarece proiectul de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Justitiei, care amâna pâna în februarie 2014 NU a fost aprobat de Guvern.

Clauze abuzive„Guvernul a discutat acest proiect, dar a decis sa nu îl aprobe si sa nu mai amâne posibilitatea denuntarii clauzelor abuze”, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale. Potrivit acestora, decizia a fost luata în urma unei discutii cu caracter inclusiv politic în sedinta de guvern.

La începutul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte în instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie AMÂNAT pâna la 1 iulie 2013.

Pierderi de 5 miliarde euro în sistemul bancar, motivul amânarilor repetate

Amânarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii FMI, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.

O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa în scrisorile de intentie din anul 2010, când expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

Miza proceselor colective rezida în faptul ca bancile vor fi obligate sa modifice în toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.

Cum ne pacalesc bancile. Protectia consumatorilor le-a dat 400 de amenzi în acest an

Ulterior, în luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde lei (peste 1 miliard euro) din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate în contractele de creditare din relatia cu populatia.

Pe acest fond, posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive a fost din nou amânata, de data aceasta pâna în luna octombrie, în Parlament, printr-un amendament introdus de catre deputati la votarea proiectului de lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedura civila.

În ambele situatii, BNR s-a opus initiativelor legislative si a facut lobby pe lânga Guvern si FMI pentru a nu valida acte normative care ar aduce pierderi în sistemul bancar, motivând ca ar putea fi pusa în pericol stabilitatea financiara.

Potrivit studiului de impact al BNR, procesele colective ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale bancilor, dar nu ar fi în masura sa afecteze stabilitatea financiara a sistemului.

De altfel, BNR a analizat doar veniturile viitoare neîncasate si provizioanele aferente, dar nu a luat în calcul eventuale despagubiri retroactive pentru sumele achitate de catre clienti si pe care bancile ar putea fi obligate sa le ramburseze.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat în urma cu o luna ca clauzele abuzive reclamate de debitorii bancilor sunt cuprinse în contracte pe care clientii le-au semnat si pe care trebuie sa si le asume, aratând totodata ca atât stabilitatea sistemului financiar-bancar, cât si deponentii trebuie protejati.

Oficialul BNR a aratat ca în cazul unor pierderi semnificative din actiuni colective pe clauze abuzive vor fi afectate resursele viitoare ale bancilor, iar bancile vor scumpi acele tipuri de credit pentru care au fost penalizate, întrucât vor internaliza în cost riscul unei pierderi.

Saptamâna trecuta, viceguvernatorul Bancii Nationale Bogdan Olteanu a declarat la rândul sau ca BNR considera ca bancile ar putea sa negocieze cu clientii pe clauzele considerate abuzive si sa încheie întelegeri cu acestia pentru a evita procese colective în instanta, care ar presupune consum de timp si bani pentru toti cei implicati. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie