Rovinieta se va scumpi

 

Rovinieta se va scumpi cel mai târziu pe 16 octombrie, dupa cum preconizeaza Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), într-un proiect de ordonanta de urgenta. Departamentul pretinde ca nu ar vrea, dar este obligat de o directiva europeana privind transportul de marfuri pe masini mari, iar daca tot trebuie sa se faca modificari, primele vizate sunt autoturismele, unde majorarea pretului vinietei depasesete 30% în unele cazuri. Pe de alta parte, transportul cu TIR-ul este avantajat, pentru ca, în acest caz, opereaza noi preturi, mult mai mici decât cele practicate în prezent.

rovinietaDe fapt, daca luam în calcul explicatiile din Nota de fundamentare a proiectului de modificare a OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din România, se constata ca noul act normativ are relevanta mai mult birocratica. Mai exact, modificarile prevazute a se efectua vizeaza organizarea sistemului informatic astfel încât sa poata fi usor de folosit si, mai ales, de controlat respectarea acestei obligatii. Exista si un lucru bun pentru soferi, care vor putea cumpara vinieta de la mai multi dealeri.

În cele din urma, în Nota de fundamentare se arata ca modificarile preconizate au la baza Directiva 2011/76 de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfa pentru utilizarea anumitor infrastructuri. Astfel, pentru vehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, tariful zilnic este de 11 euro si maxim 2% din tariful anual, iar tariful lunar trebuie sa fie maximum 10% din tariful anual. „În aceste conditii este necesara actualizarea unora din tarife intermediare de utilizare a retelei de drumuri nationale din România, pâna cel târziu la data de 16 octombrie 2013”, se arata în Nota.

Grila noua

Se are în vedere ca si grila de preturi pentru roviniete sa fie modificata, în concordanta tot cu o directiva, dar din 1999. Mai nou, vinietele se vor vinde pentru o zi (n.r. – mai putin pentru masini mai mici), sapte zile, 10 zile, 30 de zile sau 12 luni.

Pentru autoturisme, pretul vinietei va creste pe linie, chiar daca sunt si categorii de autovehicule unde se mai înregistreaza unele scaderi. Astfel, vinieta pe sapte zile va costa 5 euro, comparativ cu numai 3 cât este în prezent. Rovinieta pentru 30 de zile se va vinde cu 10 euro, fata de 7 euro cât este acum, iar pentru un an, pretul vinietei creste de la 28 de euro la 32 de euro.

Cele mai însemnate modificari se înregistreaza la pretul vinietei pentru masini de marfa de 3,5-7,5 tone sau pentru cele de transport persoane de 9-23 de locuri. În acest caz, vinieta de o zi ajunge la standardul de 11 euro, fata de 7 în prezent, pentru sapte zile va costa 25 de euro, cu 5 mai mult decât acum, pentru ca pretul sa ajunga la 550 de euro pentru 12 luni, fata de 320 de euro acum.

Cele mai avantajate sunt TIR-urile, unde pretul vinietei scade simtitor, de la 55 la 45 de euro pentru sapte zile, de la 143 la 90 de euro pentru 30 de zile, iar pentru un an, rovinieta va costa 900 de euro, fata de 1.210 euro în prezent. Luminita Moroianu, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie