Sesizarea referitoare la legea privind gestionarea cainilor fara stapan, va fi discutata miercuri de Curtea Constitutionala

 

Curtea Constitutionala a României (CCR) discuta, miercuri, sesizarea cu privire la proiectul de lege privind gestionarea câinilor comunitari.

caini vagabonzi, maidaneziSesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa de 29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD si PDL, printre care Haralambie Vochitoiu (lider grup PP-DD), Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Ioan Ghise (PNL), Catalin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isaila (PDL).

În documentul care a ajuns la Curtea Constitutionala, senatorii sustin ca forma în care actul normativ a fost adoptat difera fundamental, atât în ceea ce priveste conceptia, cât si în ceea ce priveste continutul, de cea adoptata de Senatul României la data de 12 martie 2013.

„Printr-un Raport comun din 10 septembrie 2013 al Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si al Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor (comunicat chiar în ziua adoptarii legii în plenul Camerei), sunt aduse modificari de esenta legii, existând diferente semnificative între prevederile art. 4, 7 si 11 etc. în cazul celor doua forme adoptate de Camere: sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adoptie a câinilor fara stapân mult mai scurte, sunt stabilite conditii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusa posibilitatea returnarii câinilor fara stapân, sunt excluse organizatiile neguvernamentale într-o etapa importanta si sensibila a programului de gestionare a câinilor fara stapân (eutanasia) etc”, se arata în sesizare.

Proiectul de lege privind câinii fara stapân a fost adoptat în 10 septembrie de Camera Deputatilor cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotriva si 20 de abtineri.

Actul normativ, sustinut de majoritatea deputatilor din întreg spectrul politic, prevede prelungirea de la sapte la 14 zile lucratoare a termenului în care un câine din adapost poate fi revendicat sau adoptat. Dupa cele 14 zile, autoritatea locala poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea sederii lor în adapost, cu conditia sa aiba resurse financiare pentru întretinerea padocurilor.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor, primariile au obligatia de a înfiinta, în functie de necesitati, în termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fara stapân. Revendicarea si adoptia sunt gratuite, se stipuleaza în forma proiectului adoptat de Camera Deputatilor.

În ianuarie 2012, CCR a admis în parte sesizarea depusa de PSD si PNL si a constatat ca dispozitiile art.I pct.8 din Legea pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fara stapân, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr.227/2002, sunt neconstitutionale.

CCR a apreciat atunci ca solutiile prevazute nu sunt clare si previzibile, iar autoritatile locale trebuie sa apeleze la eutanasiere doar în ultima instanta, dupa epuizarea celorlalte masuri.

”Curtea retine ca textul art.I pct.8 din lege stabileste solutiile preconizate cu privire la obligatia autoritatilor publice de a gestiona problema câinilor fara stapân fara a tine seama de o ordine în care trebuie aplicate, astfel încât autoritatile publice chemate sa aplice legea criticata vor fi puse în situatia de a alege aleatoriu una sau mai multe dintre acestea. Or, solutiile preconizate de un act normativ nu pot fi aplicate în mod aleatoriu, legiuitorul fiind obligat sa stabileasca conditii, modalitati si criterii clare si obiective de aplicare. Astfel, raportat la legea criticata, Curtea observa ca legiuitorul trebuie sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la aceste solutii, iar solutia eutanasierii câinilor fara stapân sa fie aplicata doar în ultima instanta, respectiv numai atunci când toate celelalte solutii au fost aplicate corespunzator de catre autoritatile locale, dar nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen”, se arata în motivarea deciziei luata de CCR.

Judecatorii constitutionali au sustinut este necesara o responsabilizare a autoritatilor publice locale, inclusiv prin sanctiuni de natura contraventionala sau penala, pentru a se evita recurgerea la masura eutanasierii.

Pe de alta parte, CCR a retinut ca este necesara eutanasierea câinilor agresivi si periculosi fara stapân, întrucât acestia se afla într-o situatie de fapt diferita fata de celelalte rase de câini.

”Curtea nu constata neconstitutionalitatea vreuneia dintre solutiile prevazute prin legea criticata în privinta gestionarii fenomenului câinilor fara stapân, ci sanctioneaza doar lipsa de previzibilitate a legii determinata de inexistenta unei ordini de aplicare a acestora—ordine care, în mod esential, ar trebui sa consacre solutia eutanasierii numai în ultima instanta—si a unor proceduri clare si precise de care autoritatile publice sa fie tinute în aplicarea solutiilor preconizate”, este concluzia CCR. (autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie