Personalul imputernicit sa constate contraventii in domeniul depozitului legal de documente, a fost stabilit de Ministerul Culturii
In Monitorul Oficial nr. 592 din 20 septembrie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 2428/2013 al ministrului Culturii pentru stabilirea personalului imputernicit sa constate contraventii si sa aplice amenzile prevazute de Legea nr. 111/1995 privind Depozitul legal de documente, precum si pentru aprobarea modelului legitimatiei persoanelor imputernicite si a modelelor proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor.
In cadrul actului normativ se arata:
Prezentul ordin stabileste modalitatea de numire a persoanelor imputernicite sa controleze activitatea tuturor persoanelor fizice si juridice cu privire la indeplinirea obligatiilor de depunere a documentelor care fac obiectul depozitului legal, respectiv al depozitelor legale locale, sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni, potrivit dispozitiilor Legii nr. 111/1995 privind Depozitul legal de documente, republicata.
Agentii constatatori sunt numiti prin ordin al ministrului culturii, la propunerea conducerii Bibliotecii Nationale a Romaniei, Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, respectiv la propunerea conducerii bibliotecilor judetene, dupa caz.
Determinarea nivelului amenzii contraventionale se realizeaza de catre agentii constatatori, dupa cum urmeaza:
Pentru documentele care au pret de vanzare:
1. se aplica amenda maxima in cazul producatorilor de documente, persoane fizice sau juridice, care nu au depus niciun exemplar din numarul stabilit potrivit legii, din documentele care fac obiectul depozitului legal, in termenul legal;
2. in cazul producatorilor de documente, persoane fizice sau juridice, care au transmis documente, cu titlu de depozit legal, insa nu au respectat numarul de exemplare stabilit potrivit legii, nivelul amenzii contraventionale se calculeaza prin impartirea nivelului maxim al amenzii contraventionale la numarul de exemplare obligatoriu a fi transmise cu titlu de depozit legal. Valoarea astfel obtinuta se inmulteste cu numarul de exemplare nedepuse si reprezinta cuantumul amenzii contraventionale.
Pentru documentele care nu au pret de vanzare, cuantumul amenzii contraventionale se calculeaza prin inmultirea nivelului minim al amenzii contraventionale cu numarul exemplarelor obligatoriu a fi transmise, cu titlu de depozit legal, potrivit legii.
In cazul in care, in termen de 30 de zile de la data aplicarii amenzii contraventionale, contravenientul nu indeplineste obligatia de trimitere a documentelor, cu titlu de depozit legal, acesta se sanctioneaza cu amenda contraventionala potrivit dispozitiilor art. 20 alin. (2) din Legea nr. 111/1995, republicata, cu aplicarea regulilor de calcul prevazute la lit. a) si b) din prezentul alineat.
In cazul in care producatorii de documente, persoane fizice sau juridice, au transmis, cu titlu de depozit legal, toate exemplarele prevazute de lege, dar nu au respectat termenul legal de depunere, se aplica amenda minima prevazuta de lege.
Amenzile contraventionale se aplica producatorilor de documente pentru fiecare titlu sau numar serial in parte a carui netransmitere a facut obiectul contraventiei.
Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, precum si bibliotecile judetene vor contracta, in conformitate cu prevederile legale, serviciile de achizitionare a formularelor tipizate pentru procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor.
Ministerul Culturii va contracta, in conformitate cu prevederile legale, serviciile de achizitionare a legitimatiilor speciale pentru personalul de control.
Compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Culturii, respectiv Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Metropolitana Bucuresti si bibliotecile judetene, prin persoanele numite potrivit art. 6, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!