Cine sunt sefii de la Directia Generala Antifrauda?

 

Un fost director vamal cercetat de procurori pentru abuz în serviciu cu consecinte deosebit de grave, un comisar la Garda Financiara promovat treptat de PSD si care a avut o relatie amoroasa cu Daciana Sârbu, un director de cabinet al sefilor ANAF în perioadele în care institutia a fost condusa de liberali, un sef de vama care îi este nas fiului PSD Bihor, Ioan Mang, dar si un fost director la RA-APPS sunt primii în mâinile carora premierul Victor Ponta a pus la începutul lunii prevenirea evaziunii fiscale din România.

bani cu lacatPe 5 septembrie, prin decizii ale prim-ministrului publicate în Monitorul Oficial în aceeasi zi, Ponta le-a semnat numirile în functiile de sefi ai proaspat înfiintatelor directii regionale antifrauda lui Claudiu Codrea (Bucuresti), lui Cosmin Georgescu (Suceava), lui Daniel Dinulescu (Constanta), lui Gabriel Valentin Carbubaru (Alexandria), lui Adrian Paul Voicu (Târgu Jiu), lui Calin Valer Vesa (Deva), lui Iulian Bogdan Gheorghe (Oradea) si lui Laurentiu Dan Pusderca (Sibiu).

Ajunsi sefi la Antifrauda cu sprijinul USL, nou promovatii sunt, în general, în relatii vechi fie cu PSD, fie cu PNL. În cazul lui Iulian Bogdan Gheorghe, fost sef la RA-APPS Scrovistea si avansat pe filiera PNL Ilfov, acestea au suplinit chiar lipsa de experienta în domeniu.

În situatia lui Laurentiu Pusderca, fost director al Biroului Vamal de la Brasov, s-a trecut cu vederea o decizie recenta a instantei prin care se cere reluarea cercetarilor pentru începerea urmaririi penale pe numele sau si al altor doi lucratori vamali pentru un prejudiciu de 2,9 milioane de lei. Contactat de gândul pentru a explica situatia privind reluarea cercetarilor DNA, seful Directiei Antifrauda de la Sibiu spune ca „PDL a vrut sa deschida un dosar, dar n-a mers”. „În textul OUG 74 exista obligatia sa am un aviz al serviciilor de specialitate ale statului. Daca exista situatia despre care vorbiti, este cunoscuta de cei care m-au numit în functie. Am o pregatire în materia fraudei vamale si nu eu am aplicat, am fost numit”, sustine Laurentiu Pusderca.

Directia Generala Antifrauda, o creatie 2013

Numirile sefilor din teritoriu ai noii directii pe care premierul a prezentat-o public ca pe o schimbare majora, „o structura care sa nu mai stea toata ziua sa controleze pe buticul din colt si firma care îsi plateste impozitele, ci sa mearga tintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscala: accize, combustibil, legume-fructe”, a venit dupa reorganizarea ANAF la finalul lunii iunie.

Prin decizia Guvernului, Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor au fuzionat cu ANAF, în interiorul careia s-a înfiintat Directia Generala Antifrauda care sa combata evaziunea fiscal, cu 8 servicii regionale în directa coordonare de la centru.

Potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal, evaziunea a crescut cu 5,6% în ultimul an, de la 76,8 miliarde de lei, cât era în anul 2011, la 81,1 miliarde de lei (14% din PIB) în anul 2012.

Prin „crearea unui mecanism unic de control care sa înlature paralelismele”, asa cum apare Directia Antifrauda în nota de fundamentare a OUG de reorganizare a ANAF, “se va urmari daca legile din domeniul fiscal sunt respectate, pentru a preveni si combate diverse ilegalitati, dar se va si participa la „actiuni de depistare si combatere a activitatilor care genereaza evaziune si frauda fiscala”.

Oficial, pentru a ramâne în ANAF si în special la Directia Antifrauda, angajatii au de dat teste de specialitate.

 Claudiu Codrea. Seful de cabinet

Noul mega-ANAF functioneaza în subordinea lui Gelu – Stefan Diaconu, un apropiat al vicepremierului Daniel Chitoiu, caruia i-a fost si secretar de stat la Ministerul Economiei. Seful sau de cabinet, Claudiu Codrea a fost de altfel si primul numit sef la Antifrauda Bucuresti. Numirile au fost facute pentru pozitiile de inspectori generali adjuncti. Toti cei învestiti în functie conduc însa institutiile, având în vedere ca inspectorii generali vor fi numiti abia dupa concurs, dupa un calendar imprecis.

Claudiu Codrea este un mai vechi colaborator al ministrului Finantelor, vicepremierul Daniel Chitoiu si un apropiat al PNL. La Antifrauda Bucuresti a fost propulsat din pozitia de sef serviciu la Finante în care a fost promovat recent. Pâna nu demult era directorul de cabinet al presedintelui ANAF, post pe care a venit în mai 2012, dupa instalarea  USL la Palatul Victoria. Tot atunci a fost numit membru în Consiliul de Administratie al Postei Române cu un mandat de patru ani, pâna în mai 2016.

Codrea face parte din cercul oamenilor promovati în subordinea Chitoiu înca din timpul guvernarii Tariceanu, când actualul ministru a fost presedintele ANAF. În perioada respectiva, era consilier personal al vicepresedintelui ANAF si membru în Consiliul de Administratie la Imprimeria Nationala, dupa ce cu un an înainte se ocupase de taxa de prima înmatriculare din pozitia de consilier superior la Finante.

Dupa 2009, când liberalii au fost înlocuiti la putere de PDL-PSD, a fost retrogradat temporar pe un post de sef serviciu la Directia Finantelor Publice Bucuresti, activând însa la Camera Consultantilor Fiscali, unde Chitoiu era presedinte si de unde provin mare parte din consilierii sai actuali de la Guvern.

Claudiu Codrea are 38 de ani si este asociat într-o firma de consultanta în afaceri si management – SC FGA Consultanta SRL – si în compania Asociatia DAPHNES cu sediul în Oltenita, judetul Calarasi.

Citeste mai departe pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie