Estimare Ministerul Agriculturii: Primul fond mutual pentru agricultura va fi infiintat pana la sfarsitul anului

 

Primul fond mutual pentru agricultura va fi infiintat pana la sfarsitul acestui an, conform unei estimari a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Pana in prezent doua organizatii patronale s-au aratat interesate sa il organizeze. Desi ministerul doreste doar unul, exista posibilitatea sa apara trei fonduri mutuale pentru agricultura. Fermierii sunt obligati sa se inscrie intr-un astfel de fond mutual pana in martie 2014, ca sa nu piarda 80% din subventia nationala.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii ruraleFondul mutual pentru gestionarea riscurilor in agricultura se constituie pe baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului 64/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr 377, Partea I, din 26 iunie 2013. Modelul acestui fond provine din sistemul francez, iar discutiile despre realizarea lui au inceput acum aproape un an. Acest fond va acorda compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

In legislatie se precizeaza ca fermierii sunt obligati sa se inscrie in fondul mutual pentru pentru gestionarea riscurilor in agricultura pana in martie 2014, desi acesta este in curs de formare.

Mihaela Ciuciureanu, consilierul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a spus, in conferinta Romanian Agribusiness Conference, editia a V-a, ca, de la inceputul lunii august pana in prezent, si-au manifestat interesul sa constituie un fond mutual doua organizatii patronale din domeniu, Federatia Nationala Pro Agro si Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), dar mai trebuie lamurite multe lucruri.

Pentru a fi acreditat, un fond mutual trebuie sa reprezinte 30% din suprafata agricola a tarii, sa reprezinte toate sectoarele agricole si sa aiba reprezentante in toate judetele tarii. In plus, organizatiile interesate trebuie sa depuna un program de prezentare a activitatii pentru o perioada de trei ani de la data depunerii cererii de acreditare.

„Deci trebuie sa existe trei fonduri mutuale in Romania. Noi vrem doar unul, ca sa aiba putere mare. Ne vom indrepta atentia ca acest fond mutual sa aiba opt centre regionale si puterea financiara se va reflecta in asigurarea fermieriilor. Estimam ca pana la sfarsitului anului sa fie prezentat la Minister un dosar al unei organizatii. In functie de business plan, decizia se va lua in acel moment”, a subliniat Mihaela Ciuciureanu.

Mihaela Ciuciureanu a mai spus ca, atunci cand adera la fondul mutual, fermierul depune si asigurarea care il protejeaza impotriva pierderilor economice cauzate de boli al animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu, iar fondul o va gestiona, fiind in completarea societatilor de asigurare.

Achim Irimescu a mentionat, secretar de stat in MADR, ca potrivit calculelor, fiecare fermier va contribui cu circa 4 – 6 euro/ha, dar cotizatia poate creste in functie de riscurile din zona.

Potrivit Ordonantei, fermierii vor primi minimum 35% din valoarea despagubirilor de la fond, indiferent de suma acordata de societatea de asigurari.
Irimescu a adaugat ca pentru a nu exista probleme si suspiciuni a valorii despagubirilor sa achizitioneze un sistem de satelit pentru a urmari productia la hectar.

Finantarea fondului mutual provine in proportie de 48,75% din fonduri europene, 35% de la fermieri si 16,25% din fonduri publice, potrivit MADR. Resursele financiare ale fondului sunt cotizatiile agricultorilor, imprumuturile pe o durata de 1 – 5 ani si suma din transferul dreptului legal al operatorului despagubit pentru repararea daunelor provocate tertilor. In primii trei ani de existenta, cheltuielile de functionare, constituire, cu dobanzile bancare si altele sunt decontate 100% din fondurile europene.

Secretarul de stat a mai precizat ca fondul mutual va avea rol exceptional, pentru ca ii va forta pe fermieri sa se asocieze, deoarece acestia nu vor primi 80% din subventia nationala, daca nu se inscriu in acest fond mutual. El a sustinut si ca acest fond va contribui la comasarea terenurilor.

Consilierul ministrului Agriculturii a subliniat ca s-a luat decizia de a le reduce fermierilor cu 80% subventia nationala, daca nu adera la fondul mutual, pentru ca este mai usor de gestionat pentru ei. Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie