Partidele politice isi pot cumpara spatiile in care functioneaza sediile lor si pentru care platesc chirie

 

Guvernul Ponta a emis o hotarâre care a fost publicata în Monitorul Oficial prin care partidele politice îsi pot cumpara spatiile în care functioneaza sediile lor si pentru care deocamdata platesc doar chirie. Drept urmare, PSD îsi poate cumpara sediul central al partidului, situat într-o vila de pe soseaua Kiseleff. Imobilul este evaluat la aproape un milion de euro de catre RA-APPS, iar conducerea PSD a afirmat, în repetate rânduri, ca vrea sa cumpere cladirea. Liviu Dragnea a anuntat, în iunie 2013, ca PSD vrea sa cumpere sediul, iar în 2011 Ponta nu excludea contractarea unui credit bancar pentru achizitionarea vilei.

sediu psd kiseleffPe 10 septembrie 2013, în Monitorul Oficial a fost publicata Hotarârea 674/2013 ce stipuleaza dreptul partidelor de a-si cumpara sediile de partid: „Hotarâre privind modificarea si completarea Hotarârii Guvernului nr. 927/2003 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 90/2003 privind vânzarea spatiilor aflate în proprietatea privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale destinate sediilor partidelor politice”, se arata în Monitorul Oficial. Astfel, toate filialele din teritoriu au liber la a-si cumpara sediile de partid pentru care platesc chirii de ani buni.

Vila de un milion de euro

Precizam ca, în 2010, vila sediului PSD era evaluata de catre RA-APPS la suma de 900.000 de euro, chiar daca metrul patrat în zona Kiseleff este de circa 4.000 de euro. În schimb, în februarie 2011, PSD avea datorii de peste 600.000 lei catre RA-APPS, dar conducerea partidului anuntase înca de atunci dorinta de a cumpara sediul, dar în baza unui credit bancar. Pentru a avea o pozitie oficiala asupra cumpararii sediului, Catalin Ivan, purtatorul de cuvânt al PSD, a declarat ieri, pentru PUTEREA, ca nu stie care este stadiul procedurilor pentru cumpararea sediului, întrucât nu este atributia sa. „Stiu ca vrem sa îl cumparam, am decis asta în BPN, dar nu stiu care este stadiul procedurilor”, a spus Ivan. Totodata, contactat de PUTEREA, Mircea Draghici, trezorierul PSD, cel responsabil de partea financiara a partidului, nu a putut oferi informatii privind sediul partidului, întrucât „nu era disponibil”, dupa cum ne-a declarat consilierul acestuia. Ulterior, Ivan a precizat ca Mircea Draghici se casatoreste duminica, acesta fiind motivul pentru care nu a fost disponibil sa dea o explicatie.

Dragnea: Chiar o sa îl cumparam

Liderii PSD au tot vorbit în ultimii ani despre cumpararea vilei din Kiseleff, dar banii au fost o problema. Liviu Dragnea a vorbit ultima data despre cumpararea sediului din Kiseleff în luna iunie, când a spus: „Se pune problema, si chiar o sa îl cumparam, avem discutii permanente cu presedintii organizatiilor judetene, noi ne tinem tari, sunt zgârciti, noi ne tinem tari si, pâna la urma, o sa strângem suficienti bani ca sa începem procesul de cumparare a sediului, pentru ca chiar merita. Am stat atâtia ani în acest sediu“, a declarat Dragnea, adaugând ca nu mai stie valoarea la zi a sediului PSD.

Totodata, Dragnea a mai spus ca si bazinul din curtea sediul PSD, care este în paragina de multi ani, va fi reamenajat: „Am discutat cu foarte multi. Când le-am spus «domnule, vreau sa pun apa în bazin», îmi spuneau «foarte bine», dupa care «sunt probleme». Si nu cedez foarte usor la ideea asta, e o curte foarte frumoasa. O sa ducem pâna la capat proiectul asta“, a subliniat vicepremierul Dragnea, potrivit Agerpres.

Credit la banca

Pe de alta parte, în februarie 2011, sediul PSD avea datorii de peste 600.000 de lei, iar în aprilie, presedintele PSD, Victor Ponta, a confirmat ca social-democratii intentioneaza sa contracteze un credit la o banca pentru a putea achizitiona de la RA-APPS imobilul din Soseaua Kiseleff nr. 10, în care se afla sediul central al formatiunii. Întrebat de jurnalisti daca PSD vrea sa contracteze un credit pentru achizitionarea imobilului din Kiseleff, asa cum a relatat Mediafax, Ponta a confirmat, precizând ca are si mandatul Comitetului Executiv în acest scop. El a mentionat ca durata de rambursare a creditului este „relativ pe termen scurt“ si a adaugat ca valoarea acestuia depinde de evaluarea asupra imobilului, pe care o va face banca respectiva.

„Era absolut necesar. Este sediul nostru de multi ani, cunoscut de toata lumea. (…) As vrea sa las, când nu voi mai fi presedinte, nu doar un partid modernizat si la putere, ci si un partid care are un sediu“, a afirmat el. Ponta a precizat ca PSD va încerca sa obtina o rata a creditului care sa se încadreze în alocatia de la bugetul de stat, ca partid parlamentar”, spunea presedintele PSD la vremea respectiva. Mioara Costin, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie