Cum ii dezavantajeaza pe tineri Legea privind vanzarea terenurilor agricole?

 

Statul modifica legea privind vânzarea terenurilor agricole. Vor putea cumpara teren de la anul si cetatenii din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, precum Islanda sau Norvegia. În plus, cei care vor sa cumpere o suprafata de teren vor trebui sa o arendeze cu cel putin un an înainte. Masurile sunt contestate de producatorii agricoli care sustin ca multe dintre conditiile noii legi descurajeaza tinerii care vor sa înceapa o afacere la tara.

agriculturaLegea privind vânzarea terenurilor prevede ca viitorii proprietari sa fi arendat terenul pe care vor sa îl cumpere cu cel putin un an înainte.

„Daca vrem sa cumparam trebuie sa dam si noi arenda la oameni. Va fi foarte greu deorece trebuie sa vorbim cu omul înainte, trece timpul, creste piata, poate se razgândeste”, spune Mihnea Olteanu, un tânar fermier din Oradea.

Oamenii trebuie sa aiba si experienta de cinci ani în sectorul agricol. În plus, autoritatile mentin limita de 100 de hectare pe care le poate cumpara o persoana fizica, în ciuda opozitiei fermierilor.

„O ferma sa ajunga sa fie profitabila trebuie sa ai aceasta suprafata, sa ai utilaje performante”, sustine Costel Iancu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Dolj.

„Cei care vor sa lucreze suprafete mai mari pot sa-si constituie societati comerciale si sa lucreze în continuare fara niciun fel de problema”, declara Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Cei care totusi se vor încumeta sa cumpere se vor lovi de alte obstacole.

„Noi avem o mare problema cu cadastrul, ca urmare, asta va încetini si va reduce interesul celor care îsi vor propune sa cumpere pamânt, mai ales suprafete mari”, spune Cristian Pârvan, om de afaceri.

În prezent, 11% din suprafata agricola a tarii este în posesia strainilor. Cei mai mari proprietari de terenuri sunt danezii si italienii. digi24.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie