Valeriu Steriu a afirmat ca Romania a pierdut peste un miliard de euro pentru ca nu a cultivat soia modificata genetic

 

România a pierdut în ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru ca nu a cultivat, dar a importat soia modificata genetic, a declarat, joi, Valeriu Steriu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România, într-o conferinta de profil.

valeriu steriu‘România poate si trebuie sa se bata la Bruxelles pentru a genera productie, nu neaparat pentru alimente, cât mai ales pentru furaje si alte exploatari, în zona consumului de soia. România a pierdut în ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru ca nu a cultivat, dar a importat soia modificata genetic, care a intrat în furajarea animalelor. Valorile sunt incredibile pentru ca în fiecare an importam de peste 150 de milioane de euro, în loc sa producem de peste 200 de milioane de euro si sa exportam surplusul’, a spus Steriu.

Acesta a precizat ca a ramas surprins ‘de reactia linistita’ la câteva provocari lansate în urma dezbaterii pe Planul national strategic pe agricultura, în special pe domeniul bio versus biotehnologii.

‘Am ramas surprins, as spune, de reactia linistita la câteva provocari din Planul national strategic în urma dezbaterii lansate si ma refer la domeniul bio versus biotehnologii. Ne asteptam la putin mai multa revolutie, la mai multe reactii, de ce România pierde sau câstiga din cele doua domenii. Cred ca putem oferi un suport stabil atât pentru o agricultura bio, dar avem si cel mai bun loc pentru biotehnologii si aici ma refer în mod special la soia, pentru ca România are cele mai bune conditii’, a spus Steriu.

România a semnat, la începutul acestui an, ‘Declaratia pentru Soia Dunareana’, fiind a noua tara semnatara din cele 17 riverane Dunarii.

Declaratia prevede încurajarea cultivarii soiei nemodificate genetic în 17 tari din zona bazinului dunarean, iar România era a noua tara care semna aceasta declaratie, dupa Austria, Italia, Ungaria, Bosnia-Hertegovina, Serbia, Croatia, Slovenia si Polonia.

Potrivit statisticilor, în Europa se importa anual circa 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar în Romania intra peste 500.000 de tone, în special porumb si soia. Circa 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje si sunt consumate de porci, vaci sau pasari. De asemenea, importurile anuale ale Europei de soia nemodificata genetic se ridica la peste 7 milioane de tone.

România cultiva înainte de aderare în jur de 180.000 de hectare de soia, inclusiv modificata genetic, în timp ce anul trecut suprafata cultivata a fost de numai 77.000 de ha, de pe care s-a obtinut o productie de 98.000 de tone. Productia medie în România este de sub 2 tone, în schimb în Austria s-au obtinut si 6,3 tone la hectar. Importurile României de soia totalizeaza anual 500.000 tone si sunt în valoare de 200 de milioane de euro. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie