Mitica Popescu, detinut politic pentru „tradare” in lagarul lui Ion Ficior

 

Românii îl cunosc de pe scena, însa putini stiu ca în anii `60 a trecut, ca detinut politic condamnat la trei ani de detentie pentru „tradare si trecere de frontiera”, prin infernul de la Periprava. Gândul va prezinta astazi, în premiera, marturiile actorului Mitica Popescu, ajuns în anii de mijloc ai secolului trecut în lagarul din Delta, unde Ion Ficior instituise un regim de teroare si exterminare. Dosarul fostului tortionar de la Periprava care a fost denuntat pentru genocid a fost prezentat ieri de Gândul în cadrul proiectului dezvoltat în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc. În premiera pentru România, la Periprava a fost deschis un santier arheologic pentru identificarea gropilor comune în care au fost îngropati detinutii politici.

mitica popescuMitica Popescu e un „maistru” cinstit al teatrului românesc. Zice ca nu e nici domn, nici tovaras, ci pur si simplu „Nea Mitica”. Asta e o spusa a lui, mai veche. Dincolo de ea ramâne, însa, personalitatea fara cusur a artistului cu staif. O figura remarcabila, în adevaratul sens al cuvântului, care joaca de multe ori doar prin propriile-i trasaturi. Ochii care spun povestea înaintea vorbelor, facându-se martorii starii celorlalti. Oglinzi în care realitatea imediata, bruta, se slefuieste cu umor, cu întelegere, cu un soi de tandrete si un zâmbet abia perceptibil, amestec de ironie, caldura, sarcasm, dragoste.

Uneori, cuvintele-i sunt rare si apasate, ca niste verdicte implacabile. Da impresia ca e facut din taceri lungi din care îti face hatârul sa iasa, în rastimpuri, sa vada cine îl cauta, cine esti. Dupa toate astea, omul este de o discretie si de o modestie reamarcabile. Aproape ca traieste într-o soapta prelunga, ca sa nu sperie somnul celorlalti.

Si, asa cum se întâmpla uneori, perfect împotriva oricarei logici, astfel de caractere sunt atrase în viroagele vietii cu o violenta incredibila.

Maestrul Mitica Popescu este unul dintre românii care au supravietuit mizeriei închisorilor comuniste, fiind aruncat acolo, împreuna cu alti tineri de seama lui catre finele „deceniului negru”.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie