Performanta exporturilor romanesti in perioada crizei

 

Industria alimentara a avut o dinamica „formidabila“ în materie de exporturi în perioada 2009 – 2012, ceea ce transforma acest sector într-unul strategic, ce ar putea duce exporturile României la valoarea de peste 50 de miliarde de euro pe an, este de parere profesorul Cezar Mereuta, care este si cercetator în economie.

exportPerformanta exporturilor românesti în perioada crizei reprezinta un caz atipic, ce a facut obiectul unei cercetari academice care a scos la iveala punctele tari, punctele slabe, vulnerabilitatile, dar si oportunitatile României în materie de exporturi.

Industria alimentara a avut o dinamica „formidabila“ în materie de exporturi în perioada 2009 – 2012, ceea ce transforma acest sector într-unul strategic, ce ar putea duce exporturile României la valoarea de peste 50 de miliarde de euro pe an, este de parere profesorul Cezar Mereuta, care este si cercetator în economie. Performanta exporturilor românesti în perioada crizei reprezinta un caz atipic, ce a facut obiectul unei cercetari academice care a scos la iveala punctele tari, punctele slabe, vulnerabilitatile, dar si oportunitatile României în materie de exporturi.

Profesorul Mereuta este unul dintre autorii cercetarii care a evaluat performantele sectoarelor exportatoare ale României în perioada 2009 – 2012, iar modelul a fost prezentat în cadrul celei de a opta editii a Conferintei Internationale de la Atena (desfasurata în perioada 23 – 25 august), referitoare la teorii econo­mice, politici si aplicatii. Lucrarea a fost elaborata împreuna cu experti din cadrul Institutului de Prognoza Economica al Academiei Române si din cadrul Universitatii Agora din Oradea.

„Modelul analizeaza performantele sectoarelor exportatoare în perioada 2008 – 2012, când s-a întâmplat un fenomen absolut particular în România: în plina cri­za, în conditiile în care PIB-ul tarii a scazut, iar industria, per ansamblu, a înregistrat un declin, expor­turile Ro­mâ­niei au crescut. Si nu au crescut cu 0,5 sau cu 1%, ci cu o crestere de 33,6%, adica un indice de volum de 1,336 în 2012 fata de 2009“, a explicat profesorul Mereuta.

Citeste analiza completa pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie