A doua mina de uraniu din Romania, se va deschide in judetul Neamt

 

A doua mina de uraniu din România, dupa cea de la Crucea, se va deschide în judetul Neamt si va functiona timp de noua ani. Dezvoltarea zacamântului se face în contextul în care Guvernul asteapta sa gaseasca investitori pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

mina de grafit GorjCompania Nationala a Uraniului va începe exploatarea zacamântului de uraniu de la Promatar 1, Primatar 2, Bradu, Prisecani si Zona 3, în judetul Neamt, potrivit unui proiect de Hotarâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Finantarea se asigura din sursele proprii ale Companiei Nationale a Uraniului si din bugetul Ministerului Economiei-Departamentul pentru Energie. Dezvoltarea proiectului necesita investitii de 407,3 milioane de lei, iar acesta are obtinute toate avizele necesare demararii.

România are, în prezent, o singura exploatare de uraniu, cea de la Crucea – Botusana. Cea de-a doua mina din care extrageam uraniu, este vorba de cea de la Baita, Bihor, nu mai functioneaza din 2009.

În nota de fundamentare a poiectului de Hotarâre, se arata ca deschiderea minei din Neamt este necesara în contextul în care omenirea dezvolta din ce în ce mai multe centrale nucleare, deci este nevoie de din ce în ce mai mult combustibil nuclear. „Previziunile referitoare la constructia de centrale nucleare arata ca cererea de uraniu va creste de 4 ori în urmatorii 10 ani, pâna la circa 112.000 tone octoxid de uraniu în 2020. Actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum, motiv pentru care este nevoie de surse noi. În acest context global în ?edin?a Guvernului din data de 05.05.2010 a fost aprobat Memorandumul cu tema: Asigurarea de catre Compania Nationala a Uraniului S.A. a materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear pentru unitatile 1 – 4 Cernavoda”, se arata în document.

Guvernul ia, astfel, în calcul ca România va avea, pe termen mediu, alte doua reactoare nucleare la Cernavoda, desi acest proiect treneaza de mai mult de sapte ani. În compania de proiect ce ar urma sa dezvolte reactoarele 3 si 4, EnergoNuclear, statul este majoritar, ceilalti doi actionari fiind ArcelorMittal si Enel. Recent, oficiali din Guvern au declarat ca se discuta cu investitori chinezi si coreeni pentru atragerea de bani asiatici pentru cele doua reactoare.

Cantitatea de uraniu extrasa anual si rezervele României reprezinta informatii clasificate. În schimb, cantitatea de minereu uranifer ce va fi exploatata la Neamt este prezentata în anexa HG: 120.000 de tone. Durata de valorificare a zacamântului este de noua ani.

Minereul de uraniu va fi transportat la sucursala CNU Feldioara, unde se obtine pulberea sinterizabila de UO2 necesara fabricarii combustibilului nuclear utilizat la productia energiei electrice la centrala nuclearelectrica Cernavoda.

CNU se afla în portofoliul Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie, si a fost înfiintata în 1997. Compania are în administrare resursele minerale de uraniu din România.

România nu are o piata a uraniului, CNU fiind singurul furnizor pentru oxidul de uraniu necesar functionarii recatoarelor Centralei Nucleare de la Cernavoda. Tehnologia acestora este CANDU, canadiana, si presupune folosirea uraniului natural la o puritate de 99,8%, nu îmbogatirea lui. Centralele de tip CANDU sunt printre cele cu cele mai multe ore de functionare într-un an din întreaga lume. Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie