Fundatia Romanian Business Leader în parteneriat cu firma de analiza GfK: Topul institutiilor publice competente
Majoritatea oamenilor din business spun ca institutiile publice nu sunt destul de competente, eficiente sau transparente în raport cu mediul de afaceri privat din România, potrivit studiului „Barometrul Bunei Guvernari”, realizat în perioada aprilie-iunie 2012 de Fundatia Romanian Business Leader (FRBL), în parteneriat cu firma de analiza GfK, pe un esantion de 142 de respondenti.
Ministerul care a reusit sa obtina însa cel mai bun procentaj în ceea ce priveste competentele managementului si ale functionarilor este cel al Finantelor, 38% dintre respondenti au fost de parere cei care lucreaza în cadrul ministerului au un nivel ridicat al competentelor profesionale. Cu toate acestea, nu mai putin de 34,2% dintre oamenii de afaceri considera ca pregatirea profesionala a managerilor si a functionarilor lasa de dorit.
De altfel, din totalul de 5 puncte posibile, nici una din cele sapte institutii vizate –Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Administratiei Publice si Internelor, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor si cel al Dezvoltarii Regionale si Turismului, nu a reusit sa atinga pragul de 2,5 puncte.
Singura institutie care totusi s-a apropiat de aceasta „tinta” a fost tot Ministerul Finantelor Publice, care a obtinut o nota generala de 2,43 de puncte de la liderii din business.
La polul opus, autoritatea publica cea mai putin competenta în opinia oamenilor de afaceri este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – doar 8,5% din cei 142 de respondenti au considerat ca nivelul competentelor profesionale este unul ridicat. În acelasi timp, institutia a înregistrat si una dintre cele mai mici note generale – 2,01 puncte, putin peste nota obtinuta de Ministerul Transporturilor, care nu a reusit sa atinga nici macar pragul de 2 puncte.
Activitatea autoritatilor publice a fost evaluata pe baza a cinci criterii de performanta: transparenta, competenta, capacitate de implementare, eficienta si rezultate în lupta cu anticoruptia.
De altfel, lupta cu anticoruptia pare a fi una dintre cele mai mari probleme ale institutiilor de stat, aceasta fiind categoria la care toate cele sapte autoritati au obtinut cele mai mici punctaje. Astfel, în timp ce rezultatele Ministerului de Finante în lupta cu anticoruptia au fost catalogate drept pozitive de 7% din oamenii de business, Ministerul Transporturilor a înregistrat cel mai scazut procentaj – de doar 1,4%.
Romanian Business Leaders este o organizatie non-guvernamentala a oamenilor de afaceri din România. Printre membrii de renume ai fundatiei se numara Felix Patrascanu, cofondator si managing dirctor al companiei FanCourier Express, Mihai Marcu, presedintele fundatiei si presedinte al consiliului de administratie din cadrul MedLife sau Brîndusa Fidanza, membru în board-ul FRBL si associate director, environement initiatives în cadrul World Economic Forum.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!