Procurorul sef al DNA: Exista o concentrare excesiva asupra condamnarii infractorilor si se ignora confiscarea bunurilor pe care acestia le obtin ilegal

 

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi, a declarat, luni, ca de multe ori exista o concentrare excesiva asupra condamnarii infractorilor si ca se ignora confiscarea bunurilor pe care acestia le obtin ilegal.

Codruta Kovesi, Foto: Avertismentul.ro

Codruta Kovesi, Foto: Avertismentul.ro

„Analizele efectuate de Oficiul de Recuperare a Creantelor din cadrul Ministerului Justitiei au indicat ca, în prezent, organele fiscale reusesc sa recupereze un proces neînsemnat din sumele confiscate prin hotarâri definitive, una din cauze fiind dificultatea de a identifica bunurile apartinând persoanelor condamnate atunci când nu s-au dispus masuri asiguratorii pe parcusul procesului penal. De multe ori ne concentram excesiv asupra infractorilor si ignoram de multe ori identificarea si confiscarea bunurilor pe care acestia le-au obtinut”, a afirmat Kovesi, la o conferinta pe tema confiscarii extinse si recuperarea prejudiciului în România.

Ea a subliniat ca trebuie sa existe o viziune coerenta în întregul sistem judiciar asupra modului în care ar trebui sa se conlucreze pentru a spori sansele identificarii bunurilor dobândite din infractiuni.

„Pentru a realiza scopul legii penale este esential ca infractorii sa nu beneficieze de profiturile obtinute iar confiscarea acestor sume completeaza rolul sanctionator al pedepsei. Numai în acest mod actiunile noastre pot avea un adevarat efect descurajator al persoanelor tentate sa savârseasca infractiunile”, a spus ea.

Kovesi a precizat ca, recent, a citit un studiu realizat într-un stat european conform caruia infractorii accepta mai usor petrecerea unui interval în închisoare decât pierderea bunurilor dobândite.

” Un sistem eficient de recuperare a bunurilor confiscate contribuie, în acelasi timp, la cresterea încrederii publicului în justitie, din aceasta perspectiva fiind important ca o persoana condamnata pentru coruptie sa nu îsi pastreze averea dobândita prin infractiuni. În plus, sumele confiscate pot reprezenta o suma semnificativa de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat în aceasta perioada”, a aratat seful DNA.

Kovesi a mentionat ca exista un cadrul legislativ restrictiv, care nu permite inversarea sarcinii probei cu privire la caracterul licit al bunurilor, iar atunci când se dispune confiscarea unor sume provenite din infractiuni, executarea efectiva a hotarârii judecatoresti se realizeaza doar în mod sporadic.

„În conditiile în care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea se regasesc în cauze instrumentate de DNA – în cursul anului 2012 instantele au dispus confiscarea si recuperarea de produse infractionale în valoare de 107.365.000 euro – , este esential ca în aceste cauze sa fie sechestrate toate bunurile provenite din infractiuni. Proprietatea asupra acestor bunuri este deseori disimulata prin acte juridice fictive, prin folosirea unor companii offshore sau de conturi bancare deschise în alte jurisdictii, ceea ce îngreuneaza identificarea lor”, a aratat Kovesi.

Ea a adaugat ca DNA este prima structura de parchet care a aplicat deja aceasta solutie, fiind pronuntata în acest an si o solutie definitiva de ÎCCJ.

Kovesi a sustinut ca este utila dezvoltarea în cadrul DNA a unei structuri specializate în efectuarea de investigatii financiare, complementara structurilor care realizeaza urmarirea penala cu privire la infractiunile de coruptie si care sa le asiste prin realizarea profilului financiar al persoanelor cercetate.

„O asemenea structura poate avea rolul unui proiect pilot pentru întreg sistemul judiciar, astfel încât, în functie de eficienta ei, sa poata fi luata o decizie cu privire la oportunitatea extinderii la nivelul tuturor organelor de urmarire penala”, a mai spus seful DNA.(A, AS, – operator: Gabriela Ciuca, autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie