Cum fac fata marilor latifudari, micii arendasi?

 

În lupta pentru acapararea terenurilor agricole, arendasii care lucreaza suprafete mici, mai ales cei tineri, abia fac fata concurentei marilor latifundiari.

agricultura porumbCând vorbim de mari arendasi, primele nume care ne vin în minte sunt ale lui Ioan Neculae, Culita Tarâta, Adrian Porumboiu sau Jihad El Khalil. Acestia detin în exploatare suprafete de zeci de mii de hectare de teren agricol si fac parte din cercul select al marilor latifundiari. Cum se spune în popor, „au prins cheag” si le este mai usor sa ofere sume frumusele proprietarilor de terenuri care vor sa le dea spre arenda.

Asa se face ca micii arendasi, în special cei tineri, care au intrat de numai câtiva ani în agricultura, ajung cu greu sa îi convinga pe proprietari sa le arendeze suprafetele pe care le detin. „S-a format o casta a marilor agricultori, care fac lobby puternic, pot negocia preturi mai bune la seminte, pesticide, îngrasaminte tocmai pentru ca achizitioneaza cantitati mari din aceste produse, si au productii mai bune pentru ca dispun de tehnologie. Singura sansa a tinerilor este sa nu cedeze, sa nu renunte la agricultura”, subliniaza Ion Cioroianu, reprezentantul Asociatiei Fermierilor din România (AFR).

Tactica tinerilor

În aceasta situatie se regaseste si Dan Nistor, care lucreaza o suprafata de circa 150 de hectare în judetele Giurgiu si Teleorman, din care 113 hectare sunt arendate de la 65 de proprietari. „Oferta” tânarului agricultor este mai putin competitiva comparativ cu ale marilor latifundiari. „Societatile foarte mari, române si straine din zona, ofera chiar si câteva mii de lei pe hectar la arenda. Eu nu pot sa dau mai mult de 1.000 de kilograme de boabe la hectar, dar arendez terenul pe o perioada mai lunga si platesc impozitul aferent, în numele proprietarilor”, arata arendasul.

Câstiguri mici

Numai ca anul acesta micii arendasi nu vor reusi sa câstige bine din vânzarea recoltelor bogate, din cauza preturilor mici. Numai la floarea soarelui, pretul a scazut de la 1,5 lei/kilogram în 2012, la circa 0,9 lei anul acesta. La grâu, pretul s-a redus aproape la jumatate, de la 1 leu/ kilogram în 2012, iar porumbul se vinde cu circa 0,6-0,7 lei, potrivit datelor furnizate EVZ de AFR. Astfel, la o tona de grâu vânduta, producatorul va încasa 500-600 de lei, la care se adauga subventia de circa 570 de lei.

Din acesti bani, trebuie acoperite cheltuielile facute pentru a obtine marfa vânduta si cumparata samânta si motorina pentru o noua cultura.

Preturi prohibitive

Ca sa faca profit, micii arendasi ar trebui sa detina utilaje performante, însa preturile acestora sunt prohibitive pentru multi dintre ei. Cum preturile la cereale s-au prabusit anul acesta, tocmai din cauza recoltei bogate, câstigurile lor sunt mici, comparativ cu cheltuielile. Practic, din vânzarea recoltei vor acoperi doar 60-70% din cheltuieli, potrivit datelor furnizate de Liga Asociatiilor de Producatori Agricoli (LAPAR).

Topul marilor latifundiari:

1. Ioan Niculae (grupul Interagro) 55.000 hectare

2. Adrian Porumboiu (grupul Racova) 48.000 hectare

3. Jihad El Khalil (grupul Maria Trading) 43.000 hectare

4. Constantin Dulute (Agricost) 29.000 hectare

5. Kuipers Lijckle 27.000 hectare

6. Mihai Anghel (Cerealcom) 23.000 hectare

7. Andreas Bardeau 21.000 hectare

8. Stefan Poenaru (Agrofam Holding) 17.000 hectare

9. Carlos si Jorge Martins 15.000 hectare

10. Culita Tarâta (TCE 3 Brazi) 10.000 hectare

Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie