Cele mai multe judete au probleme cu scolile, inainte de inaugurarea oficiala a noului an scolar

 

Cele mai multe judete înca au probleme cu scolile înainte de inaugurarea oficiala a noului an scolar, care va avea loc luni, 16 septembrie. Mii de institutii din preuniversitar nu îndeplinesc conditiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, situatie repetata an de an. Între timp, autoritatile anunta intensificarea masurilor de siguranta în zona scolilor în ziua festivitatilor.

scoala in reparatieLuni, mii de scoli din tara îsi deschid portile cu vechile probleme legate de conditiile proaste de functionare, în care copiii ar trebui sa învete: sedii vechi, spatii neautorizate sanitar, cu toalete înca în fundul curtii sau fara apa potabila.

Într-o astfel de situatie sunt la nivel national 1.400 de unitati scolare, a caror reabilitare a început din 2006 si care nu au fost finalizate nici pâna în ziua de astazi. Ministrul Educatiei a promis vineri, la Buzau, ca în urmatorii patru, cinci ani, acestea vor fi terminate.

”Stiti ca acum pregatim modul în care vor fi distribuiti acesti bani pe diferite programe. Premierul însusi a cerut sa existe în cadrul programului Regio o componenta distincta numita Infrastructura educationala si pentru momentul de fata, desi este o schita, vorbim de aproximativ 700 de milioane de euro pentru a finaliza atât obiectivele începute, cât si alte obiective care necesita reparatii”, a precizat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, la inaugurarea unei scoli centenare reabilitata cu fonduri europene din localitatea buzoiana Matesti.

În judetul Buzau, functioneaza 731 de unitati de învatamânt. 24% sunt în mediul urban, iar 76% în mediul rural, iar 30% din scoli nu au autorizatie de functionare. Sunt comune unde nicio scoala nu este autorizata din cauza lipsei apei potabile, a grupurilor sanitare necorespunzatoare, a vechimii cladirilor sau a lucrarilor de reabilitare nefinalizate din lipsa banilor, elevii urmând sa învete în aceste imobile sau în spatii improvizate.

În ceea ce priveste Capitala, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat, vineri, ca în jur de 15.000 de elevi încep clasa pregatitoare si aproximativ 12.000 clasa întâi. De asemenea, reprezentantii ISMB au anuntat ca în peste 400 de unitati scoale bucurestene sunt înscrisi în noul an scolar peste 240.000 de elevi. Inspectorul general scolar al Capitalei, Constantin Traistaru, a declarat, vineri, ca 84 de obiective din 45 de unitati de învatamânt nu au obtinut avizul sanitar de functionare înainte de deschiderea noului an scolar, din cele 425 de institutii, însa 22 dintre ele ar urma sa îl obtina, potrivit Mediafax.

Inspectorul general scolar al Capitalei a precizat ca este vorba despre 84 de obiective, respectiv sali de sport, ateliere sau alte anexe apartinând celor 45 de scoli, care nu sunt avizate sanitar, din mai multe cauze, în special pentru ca nu au fost finalizate lucrarile, în acesta situatie fiind unitatile cuprinse în programul Bancii Europene de Investitii (BEI). „Pâna la sfârsitul anului avem promisiunea primarului general, Sorin Oprescu, ca lucrarile la aceste scoli se vor finaliza, fara sali de sport”, a mai spus Traistaru.

Citeste situatia din celelalte judete pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie