Orasele cu cele mai mari chirii

 

Dupa o luna de munca, românii care locuiesc în trei dintre cele mai mari orase ale tarii, respectiv Brasov, Timisoara si Iasi, nu îsi permit sa le plateasca proprietarilor chiriile solicitate pentru apartamentele cu doua camere, acestea depasind salariile medii înregistrate la nivel judetean.

casa vs chirieNorocosi se pot considera locuitorii oraselor Alba Iulia si Drobeta-Turnu Severin. În cazul lor, chiria pe care trebuie sa o achite lunar reprezinta mai putin de jumatate din salariul pe care îl obtin din partea angajatorilor.

gândul a realizat o analiza a sumelor medii pe care românii trebuie sa le plateasca luna de luna pentru a locui cu chirie în apartamente aflate în imobile din municipiile resedinta de judet din tara.

Calculele gândul au fost realizate pe baza celor mai noi oferte publicate pe site-urile agentiilor imobiliare si pe baza celor mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS) referitoare la salariul mediu net înregistrat la nivelul fiecarui judet în parte.

Au fost luate în considerare doar ofertele publicate pentru apartamentele cu doua camere, decomandate, pe care proprietarii le pun mobilate si utilate la dispozitie chiriasilor. Mentionam, de asemenea, ca salariile obtinute de catre locuitorii municipiilor resedinta de judet pot fi în unele cazuri mai mari decât media înregistrata la nivel judetean.

Care sunt cele cinci orase unde chiriile sunt mai mari decât în Capitala

În Brasov, Timisoara, Iasi, Focsani si Constanta ponderile sumelor datorate de chiriasi proprietarilor în salariile medii nete câstigate lunar sunt mai mari decât în cazul Capitalei.

Totodata, brasovenilor, timisorenilor si iesenilor nu le ajunge salariul câstigat dupa o luna de munca pentru a-si permite sa stea cu chirie în apartamente cu doua camere, decomandate, mobilate si utilate complet.

În Brasov chiria medie solicitata de proprietari pentru apartamentele cu doua camere este, potrivit calculelor gândul, de 1.554 de lei, în timp ce salariul mediu net ajunge la nivel judetean la 1.503 lei, fiind practic cu 51 de lei mai mic decât suma datorata de chiriasi.

Un timisorean câstiga lunar un salariu net de 1.599 de lei si trebuie sa achite 1.616 lei pentru a locui într-un apartament similar, deci trebuie sa scoata din buzunar o suma cu 17 lei mai mare decât cea obtinuta pentru a-si plati chiria.

Într-o situatie asemanatoare se gaseste si un iesean al carui salariu mediu net lunar este, potrivit celor mai recente date ale INS, de 1.485 lei cu 9 lei mai mic decât chiria solicitata în medie de proprietari, de 1.494 de lei.

Bucurestenii îsi dau 88% din salariu pe chirie

În Capitala, chiria medie solicitata de catre proprietarii apartamentelor cu doua camere difera mult de la un cartier la altul. Daca pentru o astfel de locuinta situata într-un imobil din cartierul Berceni chiria ajunge, în medie, la 1.189 de lei, în Floreasca suma ceruta creste pâna la 1.690 de lei.

Cei care vor sa locuiasca în cartierul Baneasa trebuie sa scoata lunar din buzunar 1.992 de lei, cu circa 900 de lei mai putin decât românii care vor sa închirieze un apartament cu doua camere în apropierea Parcului Herastrau, una dintre zonele „cu pretentii” ale Capitalei.

În medie, chiria ajunge în Bucuresti la 1.943 de lei si este cea mai „piperata” din întreaga tara. Aici însa si puterea de cumparare a românilor este mai mare.

Citeste articolul integral pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie