Presedintele Traian Basescu a semnat decretul privind reinvestire a Liviei Stanciu in functia de presedinte al ICCJ
Presedintele Traian Basescu a semnat vineri decretul privind reînvestirea Liviei Stanciu în functia de presedinte al Înaltei Curti de Casatie si Justitie pe o perioada de trei ani.
Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES de Administratia Prezidentiala, presedintele a semnat si decretele pentru numirea judecatoarei Iulia-Cristina Tarcea în functia de vicepresedinte al Înaltei Curti de Casatie si Justitie si pentru numirea judecatoarei Lavinia Curelea în functia de presedinte al Sectiei I civile a ÎCCJ, ambele pentru o perioada de trei ani.
În 9 septembrie, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis înaintarea catre presedintele României a propunerii de reînvestire a Liviei Stanciu la sefia ÎCCJ.
Ea si-a prezentat atunci proiectul de management în fata membrilor CSM si a raspuns la întrebarile acestora timp de aproximativ cinci ore, fiind singurul candidat înscris pentru sefia instantei supreme.
Livia Stanciu îsi propune pentru noul mandat continuarea masurilor organizatorice în scopul accelerarii solutionarii cauzelor de coruptie la nivel înalt.
În acest sens, initiativa Liviei Stanciu vizeaza atât Sectia penala, cât si Completele de cinci judecatori ale instantei supreme, precum si luarea de noi masuri organizatorice în contextul punerii în aplicare a noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala.
În 10 septembrie, Sectia pentru judecatori a CSM a decis înaintarea catre presedintele Basescu a propunerii de numire a Iuliei Cristina Tarcea pentru functia de vicepresedinte al instantei supreme si a judecatoarei Laviniei Curelea în functia de presedinte al Sectiei I Civile a ÎCCJ.
Livia Doina Stanciu a fost numita prima data în functia de presedinte al ÎCCJ în 17 septembrie 2010 si este judecator la Sectia penala a Instantei Supreme din 2004 si a ocupat functia de presedinte delegat al sectiei (2007-2008).
Anterior carierei de judecator, Livia Doina Stanciu a fost procuror, lucrând la Parchetul de pe lânga Judecatoria Galati (1980-1994), judecator la Sectia penala a Tribunalului Galati (1994-2002), în ultimul an fiind presedinte delegat al Tribunalului, iar timp de doi ani presedinte al Sectiei penale a instantei galatene (1996-1998). A fost judecator la Sectia penala a Curtii de Apel Galati (1998-2001; 2002-2004).
Potrivit CV-ului postat pe portalul instantei supreme, Iulia Cristina Tarcea a fost în perioada iulie 2002 – martie 2004 secretar de stat în Ministerul Justitiei, condus la aceea data de Rodica Stanoiu.
Iulia Cristina Tarcea este judecator la instanta suprema din anul 2004, iar înainte a fost, pe rând, avocat (1987-1990), judecator la Judecatoria Sectorului 3 (1990-1996), judecator la Tribunalul Bucuresti (ianuarie-noiembrie 1996), dupa care a ocupat mai multe functii în Ministerul Justitiei la Directia Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului (1996-2002).
Lavinia Curelea a fost judecator la Judecatoria Suceava (1989-1993), Tribunalul Suceava (1993-1998), Curtea de Apel Suceava (1998-1999), Curtea de Apel Bucuresti (1999-2001), dupa care a fost detasata ca inspector general judecatoresc în cadrul serviciului de Inspectie Generala si Audit Intern din Ministerul Justitiei (2001-2004), iar din anul 2004 este judecator la Înalta Curte de Casatie si Justitie.
Presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Înaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de presedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Claudia Stanescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!