Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a rectorului si prorectorului Universitatii „Ovidius” din Constanta

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecata a lui Tiberius-Danut Epure, rector al Universitatii „Ovidius” din Constanta, în stare de arest preventiv, si a Gabrielei Stanciu, prorector al aceleiasi universitatii, acuzati ca au primit bani pentru ca anumite persoane sa fie admise în mod fraudulos la facultate.

universitatea ovidius constantaPotrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, cei doi au fost deferiti justitiei pentru luare de mita si folosire, în orice mod, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Ulterior, dupa punerea sub acuzare, cei doi au fost revocati din functiile de conducere din cadrul universitatii.

În acelasi dosar, au fost trimisi în judecata Stere Tala si Lucica Toader, persoane fara calitate speciala, pentru complicitate la luare de mita, respectiv dare de mita.

Procurorii au retinut ca, în perioada 27 iunie-11 iulie, inculpatul Epure, în calitate de rector, prin intermediul inculpatului Tala, a pretins de la o persoana suma de 4.000 de euro pentru a-i pune la dispozitie, cu anticipatie, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie astfel încât o candidata sa fie admisa în mod fraudulos.

În 13 iulie, dupa ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care contineau câte 250 de întrebari pentru disciplinele de concurs biologie si chimie, inclusiv raspunsurile aferente.

În 22 iulie, Tiberius-Danut Epure i-a indicat aceleiasi persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i ca participanta la concurs trebuie sa învete numarul întrebarii si literele aferente raspunsurilor corecte.

În demersul sau de pretindere si primire a banilor, rectorul a fost sprijinit de inculpatul Tala, care a intermediat relatia cu persoana respectiva.

De asemenea, în 18 iulie, inculpatul Epure a pretins de la o persoana suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei alte candidate la Facultatea de Farmacie.

În cursul lunii iulie 2012, Gabriela Stanciu, în calitate de prorector, a primit de la inculpata Toader suma de 1.500 de euro cu titlu de mita pentru a-si încalca atributiile de serviciu si pentru a facilita admiterea fiicei la Facultatea de Farmacie. În cursul aceleiasi luni, Gabriela Stanciu i-a pus la dispozitie Lucicai Toader câte 50 de subiecte, inclusiv raspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie si chimie, iar astfel fiica acesteia a fost admisa pe locuri cu taxa.

În 30 iulie, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatilor Epure si Tala pentru 29 de zile. În 6 august, Curtea de Apel Bucuresti a luat fata de Stere Tala masura obligarii de a nu parasi tara pentru 30 de zile.

Fata de Gabriela Stanciu, procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru 30 de zile si au instituit obligarea acesteia de a nu exercita functia de prorector al Universitatii ‘Ovidius’ din Constanta.

În vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani apartinând inculpatilor Epure si Stanciu.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul MAI – Directia Generala Anticoruptie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Claudia Stanescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie