Crin Antonescu: In spatele aurului din Apuseni se afla mari interese financiare

 

Crin Antonescu, al doilea om în stat, a dezvaluit ca în lupta pentru aurul de la Rosia Montana sunt angrenati doi colosi financiari.

crin antonescuPresedintele PNL, Crin Antonescu, a acordat, joi, la „Adevarul Live“, primul interviu dupa ce a anuntat ca se opune unei legi privind exploatarea aurului la Rosia Montana. Liderul PNL i-a cerut partenerului sau de guvernare, Victor Ponta, sa-si asume proiectul exploatarii ca premier si sa nu se ascunda în spatele Parlamentului. Presedintele Senatului a spus direct, cu subiect si predicat, ca în spatele aurului din Apuseni se afla mari interese financiare. Desi se cânta tot mai des ruperea USL, Crin Antonescu crede ca alianta nu se va destrama, pentru ca începerea exploatarii aurifere din Muntii Apuseni nu a fost angajata în pactul de guvernare. Cât despre visul prezidential, Antonescu este decis: va candida, cu sau fara sustinerea PSD.

„Adevarul“: Pe ce v-ati bazat când ati anuntat ca nu sustineti proiectul de lege privind Rosia Montana, chiar dupa protestele de duminica seara?

Crin Antonescu: M-am bazat pe trei lucruri. Unu: Este un proiect care angajeaza resurse naturale si strategice ale acestei tari. Un asemenea proiect nu poate fi sustinut în conditiile unei profunde scindari în societatea româneasca. Si când am spus asta nu am avut în vedere 500 sau 1.000 de manifestanti. Este foarte clar ca exista o mare scindare, ca un asemenea proiect genereaza o respingere majora în sânul opiniei publice. Doi: genereaza o uriasa cantitate de suspiciune. Nu am gresit spunând ca acest lucru, care e dovedit si de faptul ca dupa aceasta declaratie au aparut teme despre care nu se discuta: ce obligatii are statul român si noutatea ca nu avem un vot liber în urma dezbaterii, ci un vot care sta sub securea unor grozave despagubiri. Trei: Proiectul are fisuri pe care nu le poate substitui o vointa politica si un vot pur si simplu. Asa cum ne recomanda doamna Rovana Plumb, nu poti sa substitui prin vot politic un aviz prin excelenta tehnic. Între timp, s-a dezlantuit cum ma asteptam o campanie împotriva mea si am devenit eu subiectul de dezbatere si nu proiectul în sine. Si aici se spun câteva minciuni. Îmi pare rau ca si premierul a folosit un rationament perfect fals. Nu am spus niciodata ca anuntarea unei decizii din partea noastra anuleaza sau împiedica dezbaterea.

„UN JOC DESTUL DE PARSIVEL“

Ce întelegeti din declaratiile premierului?

Primul care a spus ce va vota pâna sa aiba loc vreo dezbatere a fost premierul. A început un joc destul de parsivel: asocierea mea cu domnul Blaga. Dar PNL si PDL nu au majoritate. Mi s-a întarit convingerea ca premierul este absolut convins ca acesta este un proiect bun, fezabil, corect. Nu înteleg de ce nu a asumat o hotarâre de Guvern si nu a dat acordul de mediu în baza acestei convingeri. Domnia sa doreste sa asume raspunderea aruncând o chestiune la Parlament, unde sa nu spunem cine si ce votam, si sa iasa asa un vot secret. Cel mai corect în asemenea moment este, asa cum spunea si domnia sa, ca daca vrei sa iei un cartof fierbinte îl iei si decizi asupra sa.

Sunteti împotriva proiectului facut de Guvern sau împotriva afacerii în sine de la Rosia Montana?

Aici este a doua încercare de mistificare. Faptul ca ne raportam într-un fel sau altul la acest proiect înaintat de Guvern nu echivaleaza de loc cu atitudinile noastre fata de investitori straini. Nici macar nu echivaleaza cu respingerea sine die a exploatarii miniere la Rosia Montana. Eu pot sa gândesc, ca parlamentar, urmatorul lucru: Domnule, daca lucrurile sunt toate în ordine, si daca sunt asa cum ni le spune Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), asa cum ni le spune primul ministru, de ce nu-si asuma Guvernul, de ce nu-si asuma ministrul Mediului, de ce nu-si asuma premierul acest proiect? De ce mi-l da mie sa decid? E normal sa am niste suspiciuni si sa spun ca nu exista garantiile necesare. Oricâta dezbatere parlamentara am face, nu pot eu sa-mi asum acest lucru. Noi, liberalii, nu suntem ecologisti, nici în campanie electorala n-am fost, când unii erau ecologisti agresivi. Noi suntem pentru exploatarea resurselor, dar nu putem fi de acord cu orice proiect, mai ales cu unul ca acesta care are mari semne de întrebare.

Citeste interviul integral pe adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie