Agricultura nu da „roadele” asteptate, desi in ultimii sapte ani, a primit injectii financiare de la UE de 10 miliarde de euro
Agricultura a primit în ultimii sapte ani injectii financiare de la Uniunea Europeana de 10 miliarde de euro prin platile directe catre fermieri si proiectele de investitii, dar balanta comertului cu produse agroalimentare este pe minus, din economie au disparut 600.000 de bovine, 2 milioane de porcine, iar gradul de farâmitare al terenurilor este acelasi – aceasta a fost principala concluzie a evenimentului „ZF Agribusiness: Agricultura, la startul marelui boom?“, realizat în parteneriat cu casa de avocatura Ionescu si Sava, Agricover si Transavia, care a avut loc ieri în Bucuresti.
„Avem mult mai multi bani dupa 2007 directionati catre agricultura si o scadere a numarului vacilor mult mai mare. Unul din motive îl reprezinta faptul ca proprietarul trebuie sa fie prezent zi de zi acolo. Tinerii nu au niciun fel de dorinta sa fie în ferma zi de zi. Ramânem o tara dependenta de clima, iar tendinta de crestere a productivitatii si de scadere a numarului de capete din Europa nu se regaseste si în România, la noi scade septelul si scade si productivitatea“, a spus ieri Valeriu Steriu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura, care a dat publicitatii în aceasta vara un cadru strategic ce urmeaza sa traseze directiile de dezvoltare a acestei piete în urmatorii 15 ani.
Agricultura locala va ajunge în patru luni la finalul primului exercitiu financiar ca economie membra a Uniunii Europene. În acest interval în conturile fermierilor au ajuns circa 4 miliarde de euro sub forma platilor directe si alte circa 6 miliarde de euro pe linia proiectelor de investitii în agricultura.
Cu toate ca agricultura a fost unul dintre sectoarele unde au fost pompati bani în ultimii sapte ani, efectele acestui pachet financiar gigantic întârzie sa devina vizibile pe deplin. Din cinci indicatori relevanti pentru evolutia pietei de agribusiness, trei sunt pe minus. Astfel, în ultimii sapte ani România a pierdut 0,6 milioane de vite, 2,1 milioane de porcine, o treime din total, balanta comerciala pentru produse agroalimentare continua sa fie pe minus. Totusi, minusul din comertul international cu produse agroalimentare s-a redus de trei ori în acest interval. Fata de 2007, productia de cereale este de 2,2 ori mai mare, dar indicatorul nu este pe deplin relevant având în vedere ca acum sapte ani a fost un sezon extrem de secetos, iar în prezent fermierii au productii aproape de recordul istoric, potrivit datelor statistice oficiale.
Citeste articolul integral pe zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!