CEO-ul Gabriel Resources clarifica subiectul despagubirilor in cazul proiectului Rosia Montana

 

CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit în presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pâna la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana.

gabriel-resources„Ca o clarificare a declaratiilor publicate în numele meu în presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate în forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Între timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru România, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul României si pentru Parlament. Doar românii si Romania vor decide ce este în interesul tarii. Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele – si nici Gabriel Resources nu face exceptie – vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul României. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie în deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului României si, în ultima instanta, cetatenilor României”, afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, într-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

The Globe and Mail a scris miercuri ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pâna la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge saptamâna viitoare proiectul de exploatare a aurului la Rosia Montana, mentionând ca sursa o declaratie a CEO-ului Gabriel Resources.

„În cazul în care Camera Deputatilor respinge proiectul, vom continua notificarea oficiala de începere a litigiului pentru încalcari multiple ale tratatelor internationale de investitii, pentru a obtine pâna la 4 miliarde de dolari SUA”, ar fi spus Henry în interviul acordat la Londra, potrivit publicatiei canadiene.

El a atentionat ca Gabriel Resources are un caz solid.

„Cazul nostru este foarte puternic si vom face public faptul ca efortul României de atragere a investitiilor straine va avea mult de suferit”, ar fi afirmat Henry.

Potrivit, The Globe and Mail , seful Gabriel Resources se asteapta ca Senatul sa respinga joi proiectul de lege care ar permite deschiderea minei. Decizia, pentru sau contra, va deveni obligatorie numai dupa ce proiectul va fi votat în Camera Deputatilor.

Henry, care lucreaza la Gabriel Resources de trei ani, a dat de înteles ca va demisiona daca va fi declansat un proces împotriva statului român, întrucât este specialist în minerit si nu în litigii.

Gabriel Resources mai are o speranta ca în Camera Deputatilor va avea loc o dezbatere serioasa care sa duca la un vot favorabil, dar premierul Victor Ponta a sugerat luni ca jocul s-a încheiat pentru canadieni, majoritatea parlamentarilor fiind împotriva, noteaza The Globe and Mail.

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca suma eventualelor despagubiri este invocata în mai multe adrese oficiale de catre compania canadiana, „cuprinzând cheltuielile facute pâna acum si eventualele pierderi comerciale”.

„Nu pot si nu am de gând sa fiu avocatul cuiva care da în judecata statul român, spun doar ca acest lucru probabil ca se va întâmpla. (…) Sunt evaluari facute (asupra eventualelor despagubiri, n.r.), sunt evaluari facute de pâna la doua miliarde de dolari calculate de catre companie, însa nu vreau sa vorbesc eu în numele celor care eventual vor actiona în judecata statul român, eu as vrea sa nu platim nimic”, a mai spus Ponta.

Luni, premierul afirmase ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea în regim de urgenta a acestuia la Senat, apoi si la Camera, adaugând: „Si cu asta, basta!”.

Proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana a primit, marti, raport negativ din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie