Comisia juridica a Senatului se va reuni in 18 septembrie, pentru a discuta cazul lui Varujan Vosganian
Comisia juridica a Senatului se va întruni în 18 septembrie, în sedinta secreta, pentru a studia materialul probator în cazul ministrului Varujan Vosganian, pentru care Parchetul de pe lânga ICCJ a cerut începerea urmaririi penale, iar ministrul a fost invitat la comisie în 1 octombrie.
Decizia a fost luata, la propunerea presedintelui comisiei, senatorul PNL Tudor Chiuariu, de toti cei sase membri prezenti la sedinta de marti.
Senatorul PNL a argumentat amânarea dezbaterii pe fond în cazul senatorului Varujan Vosganian invocând faptul ca la comisie nu a sosit pâna la ora desfasurarii sedintei materialul probator în acest caz.
Chiuariu a spus ca o astfel de amânare este necesara având în vedere obligativitatea ca membrii comisiei sa analizeze acest dosar si tinând cont de necesitatea respectarii dreptului la aparare.
De asemenea, acestia au decis, prin vot, ca ministrului Varujan Vosganian sa i se ofere posibilitatea ca în data de 1 octombrie sa se prezinte la comisie pentru a-si exprima punctul de vedere fata de materialul probator. Potrivit afirmatiilor lui Chiuariu, citate de Mediafax, Vosganian va beneficia astfel de o perioada rezonabila pentru a-si pregati apararea.
Chiuariu a mai spus ca, daca ministrul va opta sa transmita în scris punctul sau de vedere, acesta va fi discutat în data de 1 octombrie.
La finalul sedintei, Tudor Chiuariu a explicat ca senatorii membri ai comisiei au amânat discutarea cererii privind începerea urmaririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian în conditiile în care acestia s-au aflat numai în posesia referatului procurorului de caz si nu a materialelor probatorii.
„Având în vedere faptul ca ne-a fost înaintat referatul procurorului de caz, dar înca nu ne-au fost puse la dispozitie materialele probatorii în care se face vorbire în adresa de înaintare a procurorului sef al DIICOT si acestea înca nu au ajuns la Comisia juridica, deci membrii comisiei nu le pot consulta, am luat urmatoarele decizii: miercurea viitoare sa avem o sedinta secreta având în vedere ca materialele probatorii sunt confidentiale si membrii comisiei sa poata studia pe ce se bazeaza cererea Parchetului si, în al doilea rând, sa îi facem o adresa senatorului Varujan Vosganian, pentru a-i aduce la cunostinta ca am fost sesizati cu aceasta cerere si pentru a-i aduce de asemenea la cunostinta ca îsi poate exercita dreptul la aparare fie prin depunerea unui memoriu scris, fie prin prezenta în fata Comisiei, în cazul în care doreste sa fie audiat”, a spus el.
Chiuariu a mentionat ca, din practica, în cazul unor cereri similare care au venit la Senat, odata cu referatul a ajuns si materialul probator.
„Nu stiu din ce cauza acesta nu a ajuns”, a aratat liberalul, care si-a declarat speranta ca documentele necesare vor ajunge la Senat în zilele urmatoare, astfel încât membrii Comisiei juridice sa le poata studia la proxima sedinta.
Presedintele Comisiei juridice a aratat ca îl va invita pe Varujan Vosganian pe 1 octombrie pentru a-i lasa posibilitatea sa îsi pregateasca apararea.
„E nevoie ca orice persoana aflata într-o asemenea situatie, si anume în fata unei acuzatii penale, sa aiba timpul si înlesnirile necesare pregatirii apararii asa cum spune Conventia europeana a drepturilor omului. În acelasi timp, eu le-am adus la cunostinta, eu fiind membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, o rezolutie recent adoptata de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei în care aceasta insista ca statele membre sa faca o distinctie clara între responsabilitatea politica si responsabilitatea juridica, penala a demnitarilor si în aceasta rezolutie unul dintre aceste puncte se refera la faptul ca, în astfel de proceduri de ridicare a imunitatii, persoanele vizate trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului de care se bucura si simplele persoane care se afla în fata organelor judiciare”, a mai spus parlamentarul.
Acesta a subliniat ca dreptul la aparare este un drept fundamental si ca senatorii se afla în fata unui dosar complex, care presupune „mai mult fapte care s-au întâmplat acum cinci sau patru ani, asadar o perioada îndelungata”. „Si trebuie sa îi acordam persoanei vizate posibilitatea de a-si pregati în mod temeinic aceasta aparare”, a continuat el.
Chiuariu a spus, pe de alta parte, ca în PNL nu s-a luat o decizie politica în acest caz. „Nu s-a luat o decizie formala în acest sens si probabil ca înainte de votul în plen, pe baza concluziilor Comisiei juridice, vom avea si o decizie politica în acest sens. Ieri am avut o discutie preliminara la Grupul liberal din Senat si toata lumea asteapta concluziile Comisiei juridice si o decizie formala va fi luata ulterior acesteia”, a explicat acesta.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca, din ce a putut sa vada în documentele transmise Senatului de DIICOT, nu se pune problema, deocamdata, a unui vot favorabil solicitarii de începere a urmaririi penale în cazul ministrului Economiei, Varujan Vosganian. bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!