Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor a realizat prima harta a riscurilor de inundatii

 

Capital va prezinta prima harta a riscurilor de inundatii realizata de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor. Locuitorii din doar sapte judete se pot bucura ca sunt feriti aproape complet de calamitate

harta romaniei risc inundatiiDouasprezece din cele patruzeci de judete ale României prezinta un risc ridicat si foarte ridicat de inundatii, arata o harta realizata de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor si obtinuta în premiera de Capital. În fapt, cu exceptia a sapte judete, majoritatea din centrul tarii, întreaga Românie este expusa la inundatii. „Teoretic, toate luncile râurilor sunt expuse inundatiilor. Principalele cauze pentru care aceste zone sunt inundate se includ precipitatiile, viiturile si capacitatea de transport a albiilor minore. Inundatiile reprezinta, asadar, un risc cu o frecventa ridicata în România“, spune Nicoleta Radu-Neacsu, noul director al Poolului. Frecventa ridicata a inundatiilor, precum si întinderea lor extrem de vasta, se traduce, anual, în pagube de sute de milioane de euro.

Câte locuinte sunt asigurate?

Acesta este, de altfel, si cel mai important motiv pentru care autoritatile au decis sa  înfiinteze PAID, în 2009, introducând astfel obligativitatea ca proprietarii sa îsi asigure locuintele. De atunci si pâna în prezent legea a fost modificata de mai multe ori, însa, recent, a revenit la forma care presupune detinerea obligatorie a unei polite PAD. Totusi, în acest moment, nu exista o situatie clara a locuintelor din România, dupa cum afirma directorul PAID. „Din nefericire, desi în lege se prevad obligatii ale autoritatilor publice locale în a ne pune la dispozitie listele cu toate cladirile cu destinatie de locuinta aflate în fiecare unitate administrativ-teritoriala, acest proces se desfasoara cu dificultate. De aceea, PAID a initiat o serie de întâlniri în tara, cu primarii si prefectii, pentru a încheia protocoale de colaborare, în vederea aplicarii acestei legi. În acest moment, PAID lucreaza la prelucrarea informatiilor obtinute de la 1.800 dintre cele 3.200 unitati administrativ-teritoriale, activitate care este îngreunata însa de informatiile incomplete care ne sunt comunicate“, explica, pentru Capital, Nicoleta Radu-Neacsu.

Daca o situatie clara a locuintelor asigurate nu este înca disponibila, despre numarul politelor de asigurare împotriva calamitatilor naturale exista date concrete. La finele lunii iunie, în România erau valabile 4,3 milioane de polite facultative de asigurare, în timp ce portofoliul PAID, care a revenit pe crestere, se ridica la aproape 424.000. În total, vorbim de aproape 4,8 milioane de polite, ceea ce înseamna mai bine de 60% din totalul celor aproape 8,4 milioane de locuinte din România.

PAID analizeaza pretul politei obligatorii

În prezent, prin modificarea adusa legii privind asigurarea obligatorie a locuintei, toti proprietarii sunt obligati sa detina o polita PAD, indiferent daca au si o polita facultativa. Aceasta polita acopera trei riscuri de baza si anume cutremur, inundatii si alunecari de teren. Prima de asigurare este de 20 de euro în cazul locuintelor construite din materiale moderne si 10 euro în cazul celor din chirpici. Suma asigurata este de 20.000, res­pectiv 10.000 de euro. PAID are 13 actionari societati de asigurare. Recent, alte sapte  societati au încheiat protocoale cu PAID pentru a putea emite polita obligatorie. Pentru ca functioneaza pe acelasi principiu cu orice alta societate de asigurare, PAID analizeaza preturile în functie de riscuri. În acest context, nu este exclusa o modificare a primei anuale în urmatoarea perioada.„A fost creat un comitet de lucru format din specialistii în reasigurare de la mai multe societati de asigurare, inclusiv PAID,  care lucreaza la un studiu privind fundamentarea primelor. Pentru acest studiu am solicitat consultanta AON BENFIELD, cel mai mare broker de reasigurare. Rezultatele acestor studii vor face obiectul unui document care va fi înaintat Autoritatii de Supraveghere Financiara, singura institutie în masura sa se pronunte“, mai spune directorul PAID.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie