Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie: Motivatiile lui Roibu sunt o noua încercare a sa de a justifica prin alte persoane starea grava în care se afla combinatul

 

Dupa mai bine de un an de zile de când Capital a pornit o campanie de presa ce tintea, cu argumente concrete, demiterea lui Constantin Roibu, „împaratul“ de la Oltchim si-a dat demisia la presiuni guvernamentale. Ar putea fi însa prea târziu pentru salvarea combinatului, privatizarea fiind acum îngreunata de dezastrul lasat în urma de Roibu.

Remus Vulpescu

Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie, institutia care se ocupa de privatizarea combinatului chimic Oltchim, este transant. Într-un interviu pentru Capital el pune, în premiera pentru un reprezentant al statului, vina pentru situatia combinatului pe seama activitatii de director general a lui Constantin Roibu. Foarte pe scurt, pentru ca cifrele sunt deja cunoscute, în acest moment combinatul Oltchim are capitaluri negative (suma datoriilor depaseste activele plus creantele), nu poate functiona din cauza lipsei capitalului de lucru, salariile nu sunt platite de doua luni, de la data de 18 septembrie Electrica va trage heblul lasând instalatiile fara curent, iar de saptamâna trecuta Oltchim nu are nici conducere executiva, Roibu depunându-si, alaturi de alti 16 directori, demisiile.

În total, datoriile Oltchim sunt de peste 700 milioane de euro, din care aproape 400 milioane euro reprezinta datoriile catre AVAS si Electrica, restul reprezentând credite bancare si furnizori neplatiti. De-a lungul celor 21 de ani de mandat ai lui Roibu, Oltchim a adunat pierderi totale de 1,5 miliarde de euro, combinatul reprezentând una dintre cele mai mari gauri ale economiei românesti. Cu privatizarea la distanta de câteva zile, cu absolut toata activitatea blocata si cu un protest mocnind al angajatilor, Constantin Roibu si echipa sa si-au dat în sfârsit demisiile, motivându-le prin aceea ca n-au gasit întelegere la reprezentantii Ministerului Economiei si OPSPI. „Atâta timp cât domnul Vulpescu, seful Oficiului Privatizarii, a spus în fata sindicatului, mie personal, ca ar fi un gest de onoare sa-mi dau demisia si în cinci zile va asigura capitalul de lucru si salariile curente pentru angajati, am considerat ca este o treaba de bun-simt si mi-am dat demisia“, a spus Roibu. „Motivatiile lui Roibu sunt o noua încercare a sa de a justifica prin alte persoane starea grava în care se afla combinatul. Oltchim se afla în dificultate de cel putin trei ani si de atunci, sustinut de liderul de sindicat Diculoiu, Roibu s-a opus oricarei încercari de a scoate întreprinderea din aceasta situatie“, spune la rândul sau Vulpescu. Iar Constantin Roibu are întotdeauna explicatii, el declarând pentru Agerpres ca datoriile uriase provin din investitii, iar pierderile au fost cauzate de functionarea combinatului sub capacitate: „Apropo de datoriile pe care le înregistreaza societatea, trebuie stiut ca în Oltchim s-au investit 500 de milioane de euro, datoria este de 580 de milioane de euro, din care 80 de milioane sau chiar mai mult reprezinta penalitatile, iar banii s-au investit în societate, în niciun caz nu s-au cheltuit aiurea. Am ajuns aici pentru ca în anii 2009, 2010, 2011 am functionat sub capacitate, la 40%, iar în momentul de azi functionam la 25%, deci este normal sa înregistrezi pierderi“, a sustinut fostul director al combinatului“.

Dar Oltchim a fost secatuita si de firmele capusa: Protectchim (fosta divizie de constructii, Oltchim 30%, Nicolae Enache 58,5%), Mentchim  (sectia mecanica, Oltchim 25%, 129 persoane fizice 75%), Designro (inginerie, 46 actionari persoane fizice), Oltquino (Oltchim 46,6%, Inquino SA Spania 52,9%), Sistemplast (Oltchim 94,4%, 3 off-shore-uri restul actiunilor), Oltgroup (Moonlock Ltd Cipru 100%) si Euro Urethane(asociere cu actionarul minoritar PCC).

Întrebat direct într-o emisiune tv despre aceste firme, Roibu a răspuns că este perfect legal să reprezinte Oltchim în calitate de acţionar în aceste firme, însă nu s-au făcut niciodată precizări referitoare la cine sunt persoanele din spatele off-shore-urilor cu care este asociat combinatul.

Catalin Alistari, Capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie