Componenta de piata concurentiala – Noua taxa in factura de electricitate

 

Reglementatorul pietei de electricitate spune ca noua taxa pe care românii o platesc deja, deumita componenta de piata concurentiala, creste factura cu doar 0,5% pe luna. Deocamdata. Cum se explica aceasta noua taxa.

FacturiIntroducerea tarifului CPC (componenta de piata concurentiala) va conduce la o crestere a pretului final la energia electrica mai mica de 0,5%, pentru consumatorii casnici, în conditiile în care, începând cu data de 1 iulie, tarifele de furnizare au fost reduse cu aproximativ 1,3%, estimeaza Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

ANRE a iesit cu aceasta pozitie dupa ce, în facturile de electricitate de pe luna iulie a aparut o noua taxa, denumita componenta de piata concurentiala, iar presa a relatat despre acest lucru. Valoarea acestei taxe este cuprinsa între 0,4 si 0,5 lei, fara TVA, pentru fiecare kWh consumat, în cazul consumatorilor casnici care primesc energie la joasa tensiune. Taxa se aplica doar pentru energia cumparata de furnizor de pe piata libera, cantitate care va creste însa de la an la an.

Potrivit Electrica, singurul furnizor de energie ramas în proprietatea statului, CPC este un „tarif nou de energie electrica activa, aplicat de furnizorii de ultima instanta în factura clientilor finali care nu au uzat de eligibilitate, corelat cu calendarul de eliminare a tarifelor reglementate”. Detalii, AICI.

Potrivit comunicatului ANRE, în cele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la consumatorii non-casnici, pretul energiei electrice a crescut cu aproximativ 1%, fata de situatia în care s-ar fi mentinut tariful reglementat pentru tot consumul de energie electrica.

„Din datele ANRE, în cele 10 luni de aplicare a tarifului CPC la consumatorii non-casnici, s-a constatat o crestere de pret de aproximativ 1%, fata de situatia în care s-ar fi mentinut tariful reglementat pentru tot consumul, gradul de dereglementare fiind în prezent de 85%. Pentru consumatorii casnici, în intervalul 1 iulie – 31 decembrie 2013, tariful reglementat se aplica pentru 90% din consumul realizat, în timp ce componenta de piata concurentiala (CPC) se aplica pentru un procent de 10%. În conditiile în care, începând cu 1 iulie 2013, tarifele de furnizare au fost reduse cu circa 1,3%, estimam ca introducerea CPC va conduce la o crestere a pretului final la energia electrica mai mica de 0,5%”, se arata în comunicatul ANRE.

Conform sursei citate, aceasta modalitate de eliminare a tarifelor reglementate se face sub stricta monitorizare a ANRE si are ca scop evitarea cresterii bruste si semnificative a preturilor la consumatorii finali de energie electrica pâna la eliminarea completa a tarifelor reglementate. Este vorba de termenul de 31 decembrie 2013 pentru consumatorii non-casnici si de 31 decembrie 2017 pentru cei casnici, în conformitate cu prevederile Memorandumului de întelegere semnat de România.

Memorandumul de Întelegere a fost aprobat de Guvernul României în sedinta de guvern din data de 13 martie 2012. Începând cu data de 1 septembrie 2012 pentru consumatorii non-casnici si 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici, energia electrica facturata are doua componente: cea reglementata, facturata cu tarif reglementat si cea achizitionata de pe piata concurentiala, facturata cu tarif CPC (componenta de piata concurentiala). economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie