Clauzele abuzive din contractele de asigurare a locuintei

 

Unele companii de asigurari au mers cu excluderile de la despagubiri atât de departe încât îngradesc dreptul la succesiune conferit prin lege familiei asiguratului.

asigurariOricine a încheiat pâna acum un contract de asigurare a locuintei a observat cu siguranta lunga lista a excluderilor.

Aceste clauze contractuale, întocmite de asigurator, au menirea, în general, de a feri societatea de plata despagubirii ca urmare  a unor evenimente care nu pot fi controlate sau, macar, ameliorate. Multe excluderi sunt absolut normale, altele sunt  exagerate, ambigue sau înselatoare si, tocmai de aceea, ar trebui sa fie bine analizate.

Mai exista însa o a treia categorie de excluderi care ies deja din sfera legala si care, în interpretarea avocatilor cu care Capital a stat de vorba, pot fi considerate clauze abuzive. Una dintre ele, pe care am regasit-o, în forme diferite, la politele de locuinta vândute de trei dintre cele mai mari companii de asigurari din România, contrazice chiar o prevedere expresa din Codul civil. Practic, aceasta excludere refuza dreptul mostenitorilor asiguratului de a beneficia de contractul de asigurare

La Tribunal

Concret, la capitolul Excluderi regasim si „pretentii de despagubire formulate de  sotul/sotia/rudele Asiguratului“, în contradictie fata de Codul civil, care, la sectiunea Asigurarea de Persoane, spune explicit ca „În cazul decesului asiguratului, daca nu a fost desemnat un beneficiar, indemnizatia de asigurare intra în masa succesorala, revenind mostenitorului asiguratului“. Contractele la care facem referire nu desemneaza un „beneficiar“, ci se limiteaza la a defini sensul teoretic al termenului.

Având în vedere ca asigurarile de locuinta acopera si riscurile catastrofice, cum ar fi cutremurul, posibilitatea ca asiguratul sa moara în timpul producerii evenimentului este destul de mare.

Aplicând clauza, compania de asigurari nu va plati familiei despagubirea aferenta. În aceste conditii, arata un avocat specializat în domeniul financiar-bancar, „clauza este total abuziva pentru ca, practic, îngradeste dreptul la mostenire“.

Specialistul a subliniat însa ca, atât timp cât nu e contestata, clauza primeaza în fata legii, adica familia asiguratului nu va primi despagubirea decât în urma unui proces. Având la îndemâna exemplul notoriu al proceselor dintre banci si clientii lor, ne putem da seama ca astfel de actiuni dureaza pâna la doi-trei ani. Singura solutie la îndemâna ramâne aceea de a evita companiile care utilizeaza asemenea clauze sau de a le convinge sa retraga din contract  excluderile respective. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie