Bancile chineze, interesate de finantarea unor proiecte din Romania

 

Bancile chineze sunt interesate sa finanteze proiecte în România în valoare de peste 3 miliarde de euro fie prin finantarea companiilor chineze care doresc sa dezvolte proiecte în România, fie prin participarea la procesul de privatizarea companiilor românesti, se arata într-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS).

autostrada nadlac-arad1China Development Bank a solicitat delegatiei române la Beijing, conduse de ministrul delegate pentru marile proiecte, Dan Sova, realizarea, pâna în luna noiembrie, a unor prezentari detaliate si estimari financiare ale proiectelor de investitii prioritare pentru România în vederea analizarii lor în scopul demararii viitoarelor proceduri de finantare.

Capital.ro a scris zilele trecute despre intentia bancii chineze de a intra pe piata româneasca prin deschiderea unei sucursale pâna la finele acestui an.

Proiectele majore care au atras atentia companiilor chineze sunt autostrada sau drumul expres de la Pitesti la Craiova, 100 de kilometri din Autostrada Transilvania, între Gilau Si Suplacu de Barcau, termocentrala de la Rovinari, reactoarele 3 Si 4 de la Cernavoda si hidrocentrala de la Tarnita.

Ministrul de resort  Sova, s-a întâlnit ieri, la Beijing, cu reprezentantii principalelor institutii financiar-bancare din China, respectiv cu liderii China Investment Corporation (CIC), China Development Bank si China Exim Bank. ‘Agenda discutiilor s-a concentrat pe doua subiecte de o importanta majora atât pentru institutiile financiar bancare chineze, cât si pentru statul român. Primul subiect se refera la posibilitatea finantarii de catre aceste banci a companiilor chineze care doresc sa dezvolte proiecte în România, în absenta unor garantii oferite de stat. Al doilea subiect de pe agenda discutiilor a fost posibilitatea demararii de proiecte care sa acceseze finantarea disponibila în cadrul facilitatii oferite de Guvernul chinez. Este vorba despre linia de credit de 10 miliarde USD pentru realizarea de proiecte de cooperare în tarile ECE, precum si despre fondul de cooperare pentru investitii, în valoare de 500 milioane USD, cu participarea institutiilor financiar-bancare din R. P. Chineza’, se mentioneaza în sursa citata.

În cadrul întâlnirilor, ministrul român a prezentat proiectele prioritare pentru România în viitorul apropiat. Este vorba despre podul peste Dunare de la Braila, tronsonul ramas neexecutat din Autostrada Transilvania, Hidrocentrala de la Tarnita Lapustesti, aflat în legatura directa cu terminalele 3 si 4 de la Cernavoda, si autostrada Pitesti – Craiova.

‘Pe lânga posibilitatea finantarii companiilor chineze care doresc sa dezvolte proiecte în România, reprezentatii CIC s-au aratat interesati si de procesul de privatizare a companiilor românesti. În prezent, exista 11 companii de stat aflate în proces de privatizare’, se mai arata în comunicatul DPIIS. Ciprian Mailat, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie