Cea mai buna luna din ultimii doi ani pentru afacerile din zona euro – august 2013
August a fost, pentru afacerile din zona euro, cea mai buna luna din ultimii doi ani, comenzile avansând pentru prima data de la jumatatea anului 2011, potrivit unor date statistice ale Eurostat, citate de presa internationala.
Mai mult, revenirea exporturilor si cresterea consumului guvernamental si al populatiei ar fi factorii care au condus la iesirea zonei euro din recesiune, potrivit acelorasi date, acesta reprezentând primul semn de ameliorare, dupa marele crah financiar care a dus la prabusiri economice în lant în întreaga zona.
Potrivit lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din România (ANEIR), aceasta veste reprezinta un prim semn ca si economia României va avansa pe fondul exporturilor. Domnia sa ne-a declarat: „Trei sferturi din exporturile noastre merg în zona euro. Trendul lor este si al nostru, si anume ca exporturile contribuie la revenirea cresterii economice a tarii. Faptul ca zona euro a iesit din recesiune ne da sperante ca vom reusi sa depasim nivelul de 45 miliarde de euro exporturi din 2011, iar pâna la finele anului sa atingem o valoare de aproximativ 47 miliarde de euro”.
Exporturile României sunt legate de zona euro, potrivit analistului economic Lucian Isar, care considera ca, în momentul de fata, agricultura joaca un rol mult mai important. Domnia sa ne-a declarat: „O buna parte din ce exporta Franta sau Germania spre celelalte tari ale lumii, provine din tara noastra. Faptul ca exporturile au scos zona euro din recesiune si ca afacerile companiilor din aceasta zona au reusit performante record, reprezinta vesti de bun augur si pentru economia României. Cu toate acestea, exporturile la noi s-au cam plafonat. Mai bine de atât nu cred ca vor putea evolua. Cresterea noastra economica depinde, în momentul de fata, de agricultura. Desigur, acest sector a crescut foarte bine pâna acum, dar daca ar fi sa nu existe, în al treilea sau al patrulea trimestru, cresterea noastra economica ar fi una negativa”.
Economiile emergente din tarile BRICS continua sa fie deosebit de vulnerabile la înasprirea politicii monetare din SUA, potrivit unei note a Fondului Monetar International (FMI) pregatita pentru summitul G20, care va avea loc astazi si mâine la Sankt-Petersburg, informeaza presa internationala Acest lucru s-a materializat deja în India, potrivit analistului Lucian Isar, însa nu ar urma sa aiba efecte în tara noastra. Domnia sa ne-a explicat: „România nu este atât de expusa la efectele pe le care le-ar avea restrângerea programului american privind politica de relaxare monetara, iar acest lucru este pus pe seama faptului ca la noi nu sunt investitii. Planul de investitii de 10 miliarde de euro anuntat recent de autoritati nu cred ca se va materializa. Eu consider ca planul respectiv este mai mult pentru marketing, si nu unul serios. 10 miliarde de euro nu reprezinta foarte mult. Cam atât intra si pâna acum, chiar si când nu intra nimic”.
O parere similara are si analistul economic Florin Cîtu. Potrivit domniei sale, 10 miliarde de euro nu este o suma mare pentru un program de câtiva ani. „Daca ar fi vorba de 10 miliarde pe an, ar putea reprezenta ceva demn de luat în calcul”, ne-a spus domnia sa.
Cresterile economice ale tarilor din zona euro au dus la un avans de 0,3% în al doilea trimestru al anului, potrivit datelor Eurostat.
Avansul solid din al doilea trimestru nu este neaparat începutul unei reveniri sustenabile, potrivit analistilor citati de presa internationala, lucru care privit din perspectiva tarii noastre ar întari declaratiile analistului Lucian Isar privind faptul ca agricultura este motorul principal al cresterii economice autohtone. Florin Cîtu, însa, considera ca rezultatele bune din agricultura de anul acesta se vor reflecta în economie abia anul viitor.
Unii economisti, citati de presa internationala, considera ca avansul economic va continua în zona euro si în al treilea trimestru, dar ca sansele ca aceasta sa fie o revenire durabila sunt înca prea mici. Veronica Placintescu, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!