Ludwik Sobolewski vrea ca cea mai mare parte din actiunile Romgaz sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti

 

Oferta de listare a Romgaz trebuie sa fie structurata astfel încât cea mai mare parte sa fie reprezentata de actiuni la Bursa de Valori Bucuresti si numai o mica parte sa fie structurata în GDR-uri (global depository receipts) la Londra. Acesta este mesajul transmis de Ludwik Sobolewski, care a avut, ieri, prima sa conferinta de presa în calitate de CEO al Bursei de Valori Bucuresti.

Ludwik Sobolewski„Acesta este cel mai bun compromis”, considera domnia sa, adaugând: „În acest fel, am asezat premisele pentru tranzactiile viitoare”.

Sobolewski a explicat ca nu sustine listarea Romgaz exclusiv la BVB: „Suntem cu totii de acord – executivul BVB, statul si sindicatul de intermediere – ca oferta are patru scopuri: cea mai buna executie, o piata buna ulterior încheierii ofertei, sa ofere un model pentru urmatoarele tranzactii de acelasi tip si sa aseze premisele pentru dezvoltarea pietei de capital, pe termen lung”.

Daca cineva sugereaza ca BVB ar milita pentru o anume structura a ofertei, pentru propriul profit, greseste. Nimeni nu gândeste astfel aici”.

Oferta pentru vânzarea a 15% din actiunile producatorul national de gaze Romgaz ar urma sa se deruleze în luna octombrie, statul estimând sa atraga 600 milioane euro din vânzarea pachetului respectiv.

Anul trecut, Ludwik Sobolewski, în calitate de CEO al Bursei din Varsovia, a discutat, la Bucuresti, cu oficialii români despre listarea duala a Fondului Proprietatea si despre programul de privatizari. Domnia sa ne-a declarat atunci: „Scopul nostru a fost sa aratam autoritatilor din România, care probabil ca aveau câteva optiuni despre cum sa abordeze tranzactiile de privatizare si cazul Fondul Proprietatea, ca cel mai bun scenariu este un parteneriat cu piata de capital poloneza si cu Warsaw Stock Exchange”.

Acum, Sobolewski s-a aratat fericit ca nu i-a reusit planul: „Am sustinut listarile duale, anul trecut, pentru ca atunci eram unul dintre executantii unei strategii agresive a WSE. Am vrut ca Fondul Proprietatea sa vina în Varsovia. Acum, ca sunt la Bucuresti, ma bucur ca nu am reusit”.

Directorul general al BVB considera ca Romgaz va fi o tranzactie de succes si va pava drumul pentru urmatoarele oferte. Domnia sa nu ia în considerare scenariul ca programul de listari sa fie oprit si spune ca amânarile repetate care au avut loc, pâna acum, nu îl impresioneaza.

*  Noul CEO vrea listari frecvente

Ludwik Sobolewski a mai spus, ieri, ca una dintre preocuparile sale este legata de listarea companiilor private.

Domnia sa doreste ca, la bursa, sa aiba loc frecvent debuturi ale unor companii noi, nu doar o data pe an.

„Daca vom convinge companii private notabile sa fie listate, acestea vor inspira si alte societati”, a declarat Sobolewski, adaugând: „Se va crea un mecanism bazat pe competitivitate. As vrea ca managerii sa fie constienti ca firme competitoare care sunt listate au noi posibilitati sa strânga capital, au si niste costuri si obligatii, desigur, dar acestea sunt rasplatite”.

Potrivit domniei sale, aceste listari vor avea un impact si pe volumele de tranzactionare. Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie