Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecata a unui manager de proiect in cadrul unei organizatii non-guvernamentale, pentru fraudare de fonduri europene

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea în judecata a lui Constantin Livadariu, manager de proiect în cadrul Asociatiei de Dezvoltare Zonala Medgidia, organizatie non-guvernamentala, acuzat de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene, în forma continuata.

dnaÎn rechizitoriu, procurorii au retinut ca în 30 noiembrie 2007 a fost încheiat contractul de grant ‘Actiuni externe ale comunitatii europene’ între Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), în calitate de autoritate contractanta si Asociatia de Dezvoltare Zonala Medgidia, în calitate de beneficiar.

Prin acest contract, autoritatea contractanta acorda un grant pentru implementarea actiunii intitulate ‘Natura, prietenie fara frontiere’, finantat prin programul PHARE, componenta Transfrontaliera între România si Bulgaria.

„Concret, se intentiona promovarea cooperarii transfrontaliere în domeniul protectiei si dezvoltarii durabile a mediului prin realizarea studiilor, cercetarilor si identificarea planurilor de actiune comune. În perioada 25-26 februarie 2008, Asociatia de Dezvoltare Zonala Medgidia a primit, conform conditiilor contractului de finantare, de la autoritatea contractanta MDLPL, un avans în suma de aproximativ 75.000 euro”, se arata într-un comunicat al DNA transmis marti AGERPRES.

Procurorii sustin ca, în 15 octombrie 2009, inculpatul Livadariu a comunicat Raportul final, tehnic si financiar privind implementarea proiectului prin care se certifica ca acesta a fost implementat asa cum este descris în contractul de finantare si a anexat documente justificative care au atestat în mod nereal realizarea activitatilor asumate, atât în ceea ce priveste indicatorii cantitativi (numarul de participanti, numarul seminariilor si conferintelor, numarul orelor de instruire), cât si cei calitativi (nivelul de întelegere al obiectivelor proiectului si nivelul de întelegere a participantilor).

„În atare conditii, proiectul ‘Natura, prietenie fara frontiere’ dimensiunea transfrontaliera ceruta de Comisia Europeana nu si-a atins scopul pentru care a fost finantat. Concret, în perioada 30 mai 2008 – 20 iulie 2009, cu ocazia întocmirii celor trei rapoarte tehnice semestriale justificative, la 30 mai 2008, 20 februarie 2009, respectiv la 20 iulie 2009, inculpatul a schimbat destinatia fondurilor nerambursabile primite cu titlu de avans, fara respectarea prevederilor legale, folosindu-le în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocate”, mai precizeaza sursa citata.

Prin aceasta activitate a fost retinut un prejudiciu de peste 30.000 euro, suma cu care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice se constituie parte civila în cauza.

DNA mentioneaza ca în cauza nu au fost instituite masuri asiguratorii deoarece nu au fost identificate în proprietatea învinuitului bunuri sau bani.

Dosarul a fost trimis spre solutionare la Judecatoria Constanta. (AS -autor: Madalina Cochinescu, editor: Mihai Simionescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Distribuie