Mugur Isarescu despre greselile facute de-a lungul timpului in economia romaneasca: „Am innebunit populatia cu reformele structurale… Iar o frecam”
Referindu-se la greselile facute de-a lungul timpului în economia româneasca, Isarescu a avut o serie de observatii pe care le-a rezumat plastic: „Iar o frecam“. Asistenta a ramas uluita, dar nimeni n-a stiut cum sa reactioneze, preferând sa treaca peste incident. Guvernatorul si-a continuat discursul sovaielnic, presarat cu expresii pe care le-a justificat a fi „pe întelesul tuturor“, scrie adevarul.ro.
Mugur Isarescu a dat dovada de o sinceritate frusta, relatând atitudinea specialistilor în Finante legat de politica financiara. „Pâna si noi la Banca Nationala suntem plictisiti si obositi de politici structurale si de reforme structurale. Dar cine le-a facut are crestere economica. Germania, spre exemplu, care timp de 20 ani n-a crescut salariul real. Si acuma se cearta cu Grecia, care de când a intrat în zona euro, a dublat salariul real. Care are dreptate? Sunt nemtii niste teutoni? Or fi, dar faci reforme structurale, beneficiezi de cresteri economice. Noi, la Consiliul de Administratie la banca, când facem comunicate, zicem: «Mai, nu mai treceti aia cu reformele structurale, ca am înnebunit populatia… nu ne mai crede… iar o frecam!»“
Criza si ploaia au scazut inflatia, iar Isarescu îsi aroga meritele
Dupa ce ani la rând a ratat cu consecventa aducerea inflatiei în tinta, iar în ultimii ani preturile de consum si-au temperat cresterea pe fondul scaderii veniturilor populatiei si al unor ani agricoli de exceptie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu pretinde ca politica monetara a bancii centrale a fost anticiclica, atât înainte, cât si dupa declansarea crizei.
‘În România, politica monetara a urmarit reducerea inflatiei, care, în pofida unor întreruperi temporare de trend, tinde, în prezent, catre un nivel compatibil cu definitia europeana a stabilitatii preturilor. BNR a actionat în sensul asigurarii unui cadru macroprudential adecvat restabilirii echilibrelor economice si mentinerii stabilitatii financiare’, spune Mugur Isarescu într-o prezentare sustinuta la editia a II-a a forumului – dezbatere ‘Academica BNR’ 2013, care a avut loc la Constanta, informeaza Agerpres.
Potrivit acestuia, în perioada de expansiune economica, BNR a adoptat o conduita restrictiva, respectiv majorari considerabile ale ratelor rezervelor minime obligatorii, cresteri ale ratei dobânzii de politica monetara, înasprirea normelor de creditare. În perioada de recesiune economica, BNR a actionat în sensul stimularii cererii agregate, precum reduceri ale ratei dobânzii de politica monetara si diminuari ample ale ratelor rezervelor minime obligatorii.
‘Diferentele dintre politica monetara din economiile emergente si cea din tarile dezvoltate sunt generate de contextele economice diferite. În economiile dezvoltate, ratele dobânzilor de politica monetara au fost reduse pâna aproape de zero înca de la începutul crizei, pentru a evita riscul deflatiei. În economiile emergente, socurile de oferta au împiedicat reducerea mai abrupta a ratei dobânzii de politica monetara’, conform documentului.
De fapt, dupa ce a dat drumul la creditare sa se desfasoare dupa normele proprii ale bancilor, iar aceasta a explodat în special pe valuta, BNR a fost prinsa între ciocan si nicovala, neputând sa apese prea tare aducerea inflatiei în tinta prin majorarea dobânzilor, caci ar fi afectat economia, dar nici nu putea da drumul cursului de schimb sa fie reglat de piata, întrucât îi afecta pe cei care deja aveau credite în valuta. Iar controlarea cursului de schimb nu facea altceva decât sa contribuie la stimularea în continuare a creditarii în valuta, populatia traind cu gândul ca BNR apara cursul pentru ea, ceea ce înseamna un cerc vicios. Acest fapt a fost semnalat în repetate rânduri de analisti, iar acum BNR nu beneficiaza decât de criza care i-a lovit foarte tare la buzunar pe români si în ultimii ani consuma tot mai putin, precum si doi ani agricoli foarte buni.În prezentarea guvernatorului BNR, se precizeaza ca politica monetara actioneaza pentru maximizarea bunastarii, iar acest proces implica asigurarea stabilitatii preturilor si mentinerea productiei cât mai aproape de potential. ‘Urmarind stabilitatea preturilor, politica monetara contribuie, implicit, la sustenabilitatea cresterii economice. Nicio tara nu a realizat crestere economica relativ ridicata pentru perioade lungi în conditii de inflatie înalta persistenta’, informeaza documentul. capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!