Angajatii grupului LaDorna, acuza conducerea companiei, de nerespectarea drepturilor din contractul colectiv de munca
Sindicalistii grupului LaDorna, detinut de Lactalis, acuza producatorul de lactate de tergiversarea negocierilor contractului colectiv de munca si de nerespectarea normelor contractului colectiv pe sector aflat în vigoare. Potrivit acestora, majoritatea salariilor sunt foarte mici, în societati nu exista norme de munca, iar orele suplimentare nu sunt platite conform legislatiei în vigoare.
„Dorna Lactate” si „Dorna” SA, societati comerciale care fac parte din portofoliul transnationalei Lactalis, nu au contract colectiv de munca si regulament intern din 2009.
Reprezentantii companiei Lactalis sustin ca negocierile cu privire la contractul colectiv de munca se vor finaliza pâna la sfârsitul anului si considera ca declaratiile sindicalistilor sunt doar instrumente de presiune în contextul acestor negocieri. „Finalizarea contractului este o prioritate pentru companie si asiguram toate partile implicate de deschiderea noastra catre dialog”, ne-au transmis oficialii Lactalis.
Domnul Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara – SINDALIMENTA (FSIA), sustine ca Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava a efectuat în cursul lunii august o serie de inspectii la fabricile LaDorna si a constatat mai multe nereguli cu privire la conditiile de munca si drepturi stipulate în contractul colectiv de munca de la nivelul ramurii. Acestia au întocmit o serie de observatii si au cerut conducerii sa rectifice neregulile pâna la 31 august. Domnul Frumosu sustine însa ca nu a survenit nicio schimbare pâna acum la grupul LaDorna.
* Dragos Frumosu: „Grupul vizeaza renuntarea la marca «Dorna» si restrângerea activitatii”
Reprezentantii Sindicatului „Lactate Dornene”, afiliat la SINDALIMENTA (FSIA), sustin ca actiunile companiei vizeaza restrângerea activitatii si promovarea marcii „President” în detrimentul „Dorna”.
În prezent, grupul produce trei branduri: LaDorna, President si Galbani.
„Conducerea companiei ne-a prezentat strategia de marketing si aceasta include promovarea brandului President chiar si pe produsele marcate LaDorna, urmând ca, treptat, acesta sa înlocuiasca brand-ul local”, ne-a spus Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta. Domnia sa a adaugat ca este foarte probabil ca nivelul bugetului acordat de Lactalis firmelor pe care le detine în România sa fie foarte mic, acesta fiind motivul principal pentru care DORNA SA si DORNA LACTATE SA nu au facut nicio majorare de salarii din 2008, cu exceptia celor obligatorii prin efectul legii (nivelul salariului minim garantat).
În anul 2012, societatea DORNA LACTATE SA a realizat un profit de 24,3 milioane lei, iar Dorna SA – aproape 1 milion de lei, dupa cum rezulta din bilantul publicat pe site-ul Ministerului de Finante. Cu toate acestea, sindicalistii sustin ca pentru orice solicitare de majorare de salarii conducerea invoca scuza unor pierderi foarte mari.
* Sindicalistii nu pot protesta
Actiunile sindicale de protest împotriva reprezentantilor angajatorului nu se pot desfasura din cauza Legii nr. 62/2011, „Legea Boc”, care interzice participarea la greve a sindicatelor nereprezentative. Din aceasta cauza, Sindalimenta a decis sa se adreseze organizatiilor europene si internationale la care este afiliata în vederea acordarii unui sprijin, pentru transmiterea catre actionarul unic, compania Lactalis, la sediul din Franta, a unei scrisori de protest. Sindicalistii îi vor cere acestuia schimbarea managerului general (n.r. Radu Dorel) si a managerului de resurse umane, pentru prejudiciile aduse angajatilor, prin încalcarea drepturilor acestora. În cazul în care cererile nu vor fi solutionate, Sindalimenta va încerca sa boicoteze compania Lactalis prin renuntarea la cumpararea produselor Dorna si President. Alexandra Oanca, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!