Vodafone va incasa 130 miliarde dolari, pentru participatia de 45% din cadrul operatorului american Verizon Wireless

 

Verizon Communications Inc a ajuns la un acord pentru achizitia participatiei de 45% a Vodafone Group din cadrul companiei mixte Verizon Wireless din Statele Unite, valoarea tranzactiei fiind de aproximativ 130 miliarde dolari, cea mai mare tranzactie din istorie de la achizitia Mannesmann din anul 2000 de catre Vodafone, transmite Bloomberg.

vodafoneÎn anul 2000, Vodafone a batut toate recordurile în materie de tranzactii achizitionând cel mai mare furnizor de wireless din Germania Mannesmann AG pentru suma de 183 miliarde dolari.

Acum, Vodafone este implicata în a doua cea mai mare tranzactie din istorie prin vânzarea afacerii de wireless din Statele Unite catre Verizon Communications, care va controla 100% din Verizon Wireless daca tranzactia se va încheia cu succes. A mai existat o mare tranzactie în istorie, între AOL si Time Warner, de 164 miliarde dolari, dar aceasta s-a soldat cu divortul celor doi giganti.

Boardul Verizon înca nu a aprobat termenii tranzactiei, a spus o persoana apropiata discutiilor. Aprobarea tranzactiei ar putea fi anuntata cel mai devreme azi.

Pentru Verizon, controlul integral la Verizon Wireless înseamna acces la un profit operational de 21,8 miliarde dolari care sa-i sprijine reteau ce se confrunta cu o competitie agresiva din partea Sprint Corp, cumparata anul acesta de banca japoneza Soft Bank.

Tranzactia va fi structurata aproape egal între cash si actiuni, cu exitul Verizon din divizia Vodafone din Italia. De asemenea, peste 60 miliarde dolari vor fi finantati în principal de JP Morgan Chase, Bank of America, Barclays si Morgan Stanley, în proportii egale.

La 130 miliarde de dolari, tranzactia este aproape egala cu valoarea de piata a Verizon. Aceasta îl ajuta pe CEO-ul Vodafone Vittorio Colao sa dea un suflu nou afacerilor din Europa afectate semnificativ de criza datoriilor suverane din zona euro.

Verizon si Vodafone încearca de mai multi ani sa-si rezolve parteneriatul, optiunile variind de la o preluare a societatii mixte pâna la o fuziune completa a celor doua companii. Verizon, care detine 55% din actiunile Verizon Wireless, are ultimul cuvânt atunci când este vorba de plata dividendelor catre actionari. Vânzarea participatiei la Verizon Wireless ar da Vodafone sprijinul financiar necesar pentru a-si relansa operatiunile din Europa, scrie Agerpres.

Vodafone este unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicatii mobile din lume, dupa venituri, cu aproximativ 409 milioane de clienti în întreaga lume. Compania are divizii în 30 de tari de pe cinci continente si peste 50 de retele partenere în întreaga lume.

Vodafone România a înregistrat peste 8,138 milioane de clienti ai serviciilor mobile, la 30 iunie 2013, în crestere cu 57.064 fata de trimestrul anterior si cu 339.943 fata de aceeasi perioada a anului trecut.  Bogdan Biszok, Marius Pirloiu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie