1 septembrie – Ziua informaticienilor militari

 

Ziua informaticienilor militari este marcata în fiecare an la 1 septembrie. În aceasta zi a anului 1963 s-a înfiintat, prin ordinul Marelui Stat Major, Grupa de Automatizari din Directia Generala a Înzestrarii – primul organism cu atributii de conceptie, coordonare si înzestrare în domeniul informaticii militare si automatizarii conducerii trupelor.

laptopuri si mainiDintre momentele semnificative care au marcat o evolutie evidenta a structurilor de informatica mentionam transformarea, la 1 martie 1970, a Statiei Centrale de Calcul în Centrul de Calcul al MApN, ca organ de executie, precum si înfiintarea, la 15 iulie 1971, a Directiei Mecanizare si Automatizarea Conducerii Trupelor, ca organ de conceptie în domeniul Marelui Stat Major si care preia în subordine Centrul de Calcul al MApN.

Noii structuri i-au revenit, cu precadere, sarcini privind elaborarea conceptiei unitare de introducere a sistemelor informatice în MApN (30 septembrie 1973) si înfiintarea structurilor organizatorice subordonate Marelui Stat Major pentru punerea în aplicare a acesteia: în 1975, Centrul de Calcul al Comandamentului Apararii Antiaeriene a Teritoriului, iar în 1977, Centrul de Calcul al Marinei Militare.

Sarcina realizarii aplicatiilor informatice pentru trupele de uscat a revenit Centrului de Calcul al MApN, precum si Sectiei de Cercetare Stiintifica de ACT, din subordinea Institutului Tehnic de Cercetare-Proiectare al Armatei, iar din anul 1996, Centrului de Calcul al Trupelor de Uscat, respectiv Oficiului de Calcul al Comandamentului Aviatiei Militare (1983).

În perioada 1990-1992 au intrat în dotarea armatei peste 1000 de microcalculatoare cu utilizare individuala si în retele, la sfârsitul anului 1996 existând peste 100 de retele de calculatoare.

La 15 februarie 1994, domeniul ‘informatica si ACT’ a fost asimilat ca ‘serviciu’, având ca specialitati: ofiteri ingineri calculatoare si echipamente de ACT, ofiteri informatica, maistri militari tehnica de calcul si ofiteri pentru automatizarea conducerii actiunilor Marinei Militare. Cu acelasi prilej, au fost instituite emblema pentru domeniul IACT si semnul de arma specific.(Andreea Onogea), agerpres.ro

Cuvinte cheie: ,

 

1 comentariu

  1. SECRIERU IOAN spune:

    LA MULTI ANI

Adaugă părerea ta


 

Distribuie