Patronatul National al Viei si Vinului, estimeaza o recolta de struguri cu 50% mai mare fata de cea a anului trecut

 

În cramele românesti se va produce în acest an cu aproximativ 50% mai mult vin comparativ cu 2012, adica 5,5 milioane de hectolitri (550 mil. litri) , pe fondul unor conditii meteorologice favorabile, arata o estimare a ZF pe baza datelor jucatorilor din aceasta industrie. La o medie de un euro litrul la pret de producator, productia valoreaza circa jumatate de miliarde de euro.

struguri„Anul acesta vom avea o productie buna. Avem cantitate pentru ca a plouat, dar avem si o acumulare buna de zaharuri în struguri“, a spus Ovidiu Gheor­ghe, directorul general al Pa­tro­natului National al Viei si Vinului (PNVV).

Cu acest nivel, Ro­mânia îsi va pastra pozitia a 11 în topul celor mai mari producatori mon­diali de vin ocupata anul trecut, însa este departe de recordul de 6,7mil. hectolitri înregistrat în 2009. Si în alte state din Europa, productia va fi în crestere anul acesta. Franta, spre exemplu, cel mai mare producator de vin din lume, ar putea avea o productie de 45,8 mil. hectolitri, în crestere cu 11% comparativ cu 2012, însa sub asteptarile initiale, potrivit Bloomberg.

Ovidiu Gheorghe a spus ca datele privind productia din acest an vor fi facute facute publice de PNVV în perioada urmatoare.

Productia din anul precedent a fost slaba, fiind afectata de seceta, de înghetul târziu si de grindina care a lovit majoritatea podgoriilor.

Dintre producatori, Mur­fat­l­ar asteapta o productie cu 30% mai mare, Cotnari estimeaza un record, Carl Reh Wi­ne­ry asteapta un plus între 40 si 120%, iar Agricola Stirbey de 10-20%. Ioana David, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie