Duminica sunt asteptate manifestatii in toata tara, impotriva exploatarilor gazelor de sist si a aurului si argintului de la Rosia Montana

 

Un protest împotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana organizat pe Facebook începe sa prinda amploare. Peste 8.000 de bucuresteni au spus ca vor veni în Piata Universitatii, duminica, pentru a-si exprima împotrivirea în fata acestui proiect. Manifestatii sunt organizate la nivelul întregii tari.

protestLa scurt timp dupa ce Guvernul Victor Ponta a aprobat legea care permite exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana si a trimis-o pentru a fi dezbatuta spre Parlamentul României, opinia publica ce se situeaza împotriva acestui proiect s-a organizat într-un grup pe Facebook.

Grupul organizeaza un protest de amploare ce ar urma sa aiba loc duminica si care este împotriva a doua noi mari exploatari ce ar urma sa aiba loc în România: a gazelor de sist si a aurului si argintului.

”1 septembrie 2013 este zi de lupta împotriva cianurii si fracturarii! Facem un apel catre cei care vor iesi duminica în strada, indiferent pentru care dintre cele doua cauze: nu uitati ca România se afla acum sub asediu! Rosia Montana si Bârladul reprezinta stâlpii de rezistenta! Sa ne facem ambele mesaje auzite, din Bucuresti la Bârlad, din Cluj la Timisoara, Brasov, Alba Iulia, Târgul Mures, Iasi, Bruxelles sau Viena! SOLIDARITATE!”, este descris manifestatia pe site-ul evenimnetului.

Sâmbata, pâna la ora 15.00, câteva mii de oameni din tara dar si din afara au anuntat ca vor participa la protest. În Bucuresti, 8.287 de oameni au spus ca vor fi în Piata Universitatii duminica, începând cu ora 17.00, iar alti 2.907 au spus ca poate vor veni.

Mai exact cei care au primit invitatia au raspuns astfel:

În Alba Iulia 387 au spus ca merg, 218 au spus poate; în Timisoara – 1.569 merg, 656 poate; Iasi- 592 merg, 225 poate; Cluj – 3.607 merg, 1.344 poate merg. Brasov – 692 merg, 254 poate merg; Constanta 141 merg, 69 poate merg; Târgu Mures – 250 merg, 101 poate merg; Galati – 145 merg, 104 poate merg; Craiova – 158 merg, 69 poate merg. Nu au lipsit însa nici românii din diaspora care, într-un numar mai redus, au anuntat ca vor participa la proteste. Astfel, în Paris 149 au spus ca vor veni, 85 ca poate merg; în Berlin – 133 merg, 72 poate merg; Londra – 265 merg, 125 poate merg, iar în Madrid 38 au spus ca vor veni, iar alti 21 ca poate vor merge.

„Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele masuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana. Potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul român o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului român urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului român de a solicita plata acesteia în natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa întreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana”, se arata în comunicatul trimis de Guvern marti.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, mandatarea unor entitati publice sa aduca la îndeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri si autorizatii de constructie.

Cu toatea acestea însa, liderii PNL au declarat joi seara, la finalul sedintei Biroului Permanent National al partidului, ca în cazul proiectului Rosia Montana va fi realizata o noua analiza la nivelul Parlamentului, existând posibilitatea majorarii redeventei pentru exploatare.

Ponta: fiecare parlamentar sa voteze dupa constiinta

Premierul Victor Ponta pare destul de indecis în ceea ce priveste proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana. Daca în perioada în care se afla în opozitie Victor Ponta se pozitiona împotriva proiectului, apoi, ca premier al tarii, s-a aratat în favoarea lui, iar în prezent pare ca are mici ezitari. „E un singur proiect în aceasta toamna asupra caruia realmente eu nu o sa cer si chiar o sa rog liderii de grup sa nu avem o decizie a grupului. Realmente fiecare va vota dupa propria constiinta, cum crede ca e mai bine pentru alegatorii sai“, a spus Ponta pe 30 august. Ionut Ungureanu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie