Statul le propune tinerilor, antreprenoriatul sau munca in UE, ca solutii de intrare pe piata muncii

 

În strategia statului pentru ocuparea fortei de munca în urmatorii sapte ani, autoritatile îi îndeamna pe tinerii someri sa plece sa lucreze în UE  – unde somajul în rândul tinerilor e înca si mai ridicat decât în România – sau sa devina antreprenori.

cautare loc de munca1Tinerii someri pot sta linistiti. Statul nu mai promite ca va crea oportunitati pentru generarea de locuri de munca, ci îsi asuma clar si raspicat ca tot ce e dispus sa faca pentru reducerea somajului ridicat în rândul tinerilor în urmatorii sapte ani este sa îi consilieze si sa îi antreneze înca din facultate ca sa fie mai competitivi pe piata muncii. Statul le propune tinerilor antreprenoriatul sau munca în UE ca solutii de intrare pe piata muncii, în urmatorii sapte ani.

Ministerul Muncii a lansat recent în dezbatere publica strategia nationala pentru ocuparea fortei de munca pentru urmatorii sapte ani.

Un capitol important al acestei strategii se refera la planul prin care statul vrea sa diminueze somajul ridicat în rândul tinerilor (în vârsta de 16-24 de ani), în orizontul 2013-2020.
Precizam ca în 2012, 22.7% dintre tinerii din România nu aveau un loc de munca, potrivit masuratorilor Eurostat, usor sub media europeana de 23%. Mai mult, incidenta somajului de lunga durata (în somaj de sase luni si peste) în rândul tinerilor din România a fost de 61.1% în 2011, potrivit INS.

Numarul locurilor de munca facute de stat este în continua scadere

Numarul locurilor de munca create în mod direct prin interventie publica pe piata muncii a scazut din 2007 încoace, din ce în ce mai mult. Daca în 2007 România a avut peste 21.000 de joburi create direct prin interventia autoritatilor pe piata muncii, în 2009 a avut în jur de 7.700 de locuri de munca, în 2010, în jur de 7.400, pentru ca în 2011 sa aiba aproape 5.800 de joburi create direct, prin interventie publica pe piata muncii, potrivit INS.

În esenta, planul national prin care Guvernul vrea sa reduca somajul în rândul tinerilor în urmatorii sapte ani urmareste câteva directii: consilierea si orientarea profesionala a tinerilor someri, promovarea stagiului de practica pentru licentiati si a uceniciei la locul de munca pentru absolventii de studii medii, încurajarea tinerilor sa devina antreprenori, sustinerea start-up-urile inovative, atragerea tinerilor cercetatori în centre de excelenta de cercetare-dezvolate-inovare, si nu în ultimul rând – încurajarea tinerilor someri sa plece la munca în UE.

Citeste articolul integral pe economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta


 

Distribuie