Medierea in materie penala. Recomandarea comitetului ministrilor catre statele membre

 

Recomandarea nr. (99) 19 a comitetului ministrilor catre statele membre privind medierea în materie penala

Mediere 4Material preluat din EFICIENTA SI ECHITATEA JUSTITIEI – standarde europene, Bucuresti oct 2006, Proiect initiat si coordonat de domnul judecator Cristi Danilet -(adoptata de Comitetului Ministrilor în 15 sept.1999, la a 679-a reuniune a delegatilor ministrilor)

Comitetul Ministrilor, în virtutea art.15.b. din Statutul Consiliului Europei,

Observând ca statele membre tind din ce în ce mai mult sa recurga la mediere în materie penala, ca optiune flexibila si cuprinzatoare[1], axata pe rezolvarea problemei si pe implicarea partilor, în completarea sau ca alternativa a procedurii penale traditionale;

(…)

Anexa la Recomandarea nr. (99) 19

I.          Definitie

Prezentele principii directoare se aplica în toate situatiile, permitând victimei si infractorului sa participe activ, daca acestia îsi dau consimtamântul, la solutionarea dificultatilor rezultate din infractiune cu ajutorul unui tert independent (mediator).

II.         Principii generale

1.         Medierea în materie penala nu ar trebui sa intervina decât daca partile îsi dau acordul în mod liber. Partile ar trebui, în plus, sa aiba posibilitatea de a reveni asupra consimtamântului în orice moment pe parcursul medierii.

2.         Discutiile privitoare la mediere sunt confidentiale si nu pot sa fie utilizate ulterior, fara acordul partilor.

3.         Medierea în materie penala ar trebui sa fie un serviciu disponibil în mod general.

4.         Medierea în materie penala ar trebuie sa fie posibila în toate fazele procedurii pe care le parcurge justitia penale.

5.         Serviciile medierii ar trebui sa aiba o autonomie suficienta în cadrul sistemului de justitie penala.

Citeste textul integral pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie