Exporturile de carne in China, ar putea fi incepute de Romania inca din acest an

 

România ar putea începe înca din acest an exporturile de carne si produse din carne de porc, dar si de bovine vii în China, iar memorandumul care va parafa acest lucru va fi semnat vineri de serviciile veterinare din cele doua tari, a declarat, marti, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu.

export„Joi, va veni la Bucuresti o delegatie chineza condusa de Xiang Yuzhang, inspector general în cadrul Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei din Republica Chineza (AQSIQ) pentru semnarea memorandumului general privind sanatatea animalelor si siguranta alimentelor, care va sta la baza demararii exporturilor de carne de porc, produse din carne de porc, bovine vii si material seminal, iar în viitorul apropiat lapte si produse din lapte (…) Eu consider ca se doreste începerea schimburilor comerciale cu China, înca din acest an, pentru ca s-au întâmplat foarte repede niste evenimente”, a precizat Vladimir Manastireanu.

Acesta a aratat ca specialistii chinezi au efectuat deja doua vizite de audit în România, în perioada 22-31 iulie 3013, acestia considerând ca sistemul veterinar din România raspunde foarte bine cerintelor de export impuse de partea chineza.

„Am avut, în perioada 22-31 iulie 2013, în România, doua echipe de specialisti din China, una pe porc si una pe vita si concluziile lor au aratat ca serviciile veterinare românesti sunt foarte bine organizate, inclusiv sistemul nostru de identificare a animalelor implementat din 2009 si sistemul integrat pentru managementul probelor în laborator (LIMS ). Au si vazut si Laboratorul National de Referinta si au concluzionat ca sistemul veterinar din România raspunde foarte bine cerintelor sanitar veterinare pentru exportul în China”, a adaugat seful ANSVSA.

Pentru firmele românesti din industria alimentara dar si pentru crescatorii de animale semnarea acestui memorandum reprezinta nu numai accesul pe o piata cu doua miliarde de locuitori, ci si o garantie pentru începerea exporturilor catre alte tari terte, cum ar fi Vietnam, Hong Kong si Algeria.

„Pentru România înseamna foarte mult pentru ca îi ajutam pe agentii economic interesati sa intre pe o piata ale carei cerinte de animale vii si produse de origine animala sunt foarte mari, tinând cont de faptul ca populatia Chinei este de doua miliarde de locuitori, iar necesarul de materie prima pentru hrana populatiei este foarte mare. Din discutiile avute cu colegii din China ei au în jur de 540 de milioane de porci, adica un porc la patru chinezi si cu toate aceste necesarul este mult mai mare. Ei s-au orientat catre România pentru ca este tara indemna la boli care evolueaza în alte state membre UE si pentru ca noi reusim sa mentinem acest statut prin Programul National Strategic de supraveghere a sanatatii animalelor si a sigurantei alimentelor si am fost alesi ca tara de import. Intrarea în China reprezinta o garantie pentru începerea exporturilor catre alte tari terte”, a mai subliniat Manastireanu.

În prezent, România este prezenta în alte tari terte cu taurasi vii, respectiv în Israel, iar în China cu subproduse animale precum capete si picioare de pasare, râturi si urechi de porc, produse consumate frecvent de chinezi. agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie