Fostul viceprimar al municipiului Beius, Costin Gheorghe, trimis in judecata de DNA

 

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecata a mai multor inculpati, printre care deputatul Gheorghe Costin, fost viceprimar al municipiului Beius în perioada 2008-2012, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de înselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals în declaratii, fals intelectual si fals în înscrisuri sub semnatura privata.

dnaPotrivit unui comunicat al DNA remis marti AGERPRES, procurorii au mai dispus trimiterea în judecata a lui Nicu Silviu Odobasianu, fost primar al municipiului Beius în perioada 2000-2008, pe care procurorii anticoruptie îl acuza de abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, înselaciune cu consecinte deosebit de grave si uz de fals, în forma continuata.

Un alt inculpat este Ciprian Catalin Berindea, administratorul SC Top Construct Grup SRL, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, trei infractiuni de înselaciune cu consecinte deosebit de grave dintre care doua în forma complicitatii, doua infractiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata, fals material în înscrisuri oficiale si spalare a banilor.

Nicolae Virgil Pancu, sef lucrari la aceeasi firma, este învinuit pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, doua infractiuni de complicitate la înselaciune cu consecinte deosebit de grave, trei infractiuni de fals în înscrisuri sub semnatura privata dintre care una în forma continuata.

DNA a mai dispus trimiterea în judecata a lui Gelu Laurentiu Hasan, inspector de specialitate în cadrul primariei Beius si responsabil tehnic pentru implementarea proiectului, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, doua infractiuni de complicitate la înselaciune cu consecinte deosebit de grave, doua infractiuni de fals intelectual si fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Maria Ioana Nicolae, sef Serviciu Buget-finante în primaria Beius si persoana autorizata pentru certificarea cheltuielilor privind proiectul respectiv, este acuzata de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, doua infractiuni de complicitate la înselaciune cu consecinte deosebit de grave, doua infractiuni de fals în declaratii, trei infractiuni de fals în înscrisuri sub semnatura privata dintre care una în forma continuata.

De asemenea, în sarcina lui Emil Gheorghe Oaie, sef Serviciu Amenajarea Teritoriului si Investitii în cadrul primariei Beius, procurorii au retinut infractiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, doua infractiuni de complicitate la înselaciune cu consecinte deosebit de grave, trei infractiuni de fals în înscrisuri sub semnatura privata dintre care una în forma continuata.

Procurorii anticoruptie au mai dispus trimiterea în judecata a lui Viorel Iuhas, viceprimar al municipiului Beius în perioada 2000-2008, în sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, complicitate la înselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Acelasi demers al DNA a fost facut pe numele unor membri al comisiei de receptie. Gigel Mihailovici, Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Bolos, Codreanu Octavian Mircea Florian, primar al municipiului Beius în perioada 1996-2000, sunt acuzati de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial si fals intelectual.

Trimis în judecata mai este si Ioan Matei, diriginte de santier, pentru infractiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, doua infractiuni de complicitate la înselaciune cu consecinte deosebit de grave si doua infractiuni de fals în înscrisuri sub semnatura privata.

Sotoc Nicolae, administrator al SC Subtil Consult SRL (societate care asigura dirigentia de santier), trebuie sa raspunda la acuzatiile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice daca functionarul a obtinut pentru altul un folos patrimonial, doua infractiuni de complicitate la înselaciune cu consecinte deosebit de grave si doua infractiuni de fals în înscrisuri sub semnatura privata.

De asemenea, primarul municipiului Beius, Adrian Nicolae Domocos, este acuzat de înselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals în înscrisuri sub semnatura privata, iar Iancu Olimpia Mirela, director al BRD Oradea-Agentia E.Gojdu, de complicitate la înselaciune cu consecinte deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului, în luna octombrie 2007, primaria municipiului Beius a atribuit un contract de achizitie publica prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga sa execute „Lucrari prioritare de extindere si reabilitare a retelelor de alimentare cu apa si canalizare în municipiul Beius”, la pretul de 4.173.345,88 lei, la care se adauga TVA 792.935,72 lei.

Lucrarile urmau sa fie executate în cadrul unui program finantat în proportie de 85% de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si în proportie de 15% de primaria Beius.

În perioada 30 noiembrie 2007 – 28 noiembrie 2008, reprezentantii primariei Beius (cei doi primari care si-au exercitat atributiile în aceasta perioada, cei doi viceprimari, precum si functionari din cadrul primariei) au favorizat firma SC Top Construct Grup SRL Oradea, facând posibila obtinerea, de catre aceasta firma, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioada) în contul unor lucrari prevazute în contract, care în realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizata de reprezentantii primariei, în conditiile în care acestia aveau reprezentarea reala a situatiei lucrarilor, se mai arata în rechizitoriu.

De asemenea, din totalul sumei sus mentionate obtinute pe nedrept din bani publici SC Top Construct Grup SRL Oradea, 1.248.120 lei reprezinta prejudiciu nerecuperat în dauna bugetului de stat si bugetului local al municipiului Beius (aproximativ 321.672 euro). Din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL în valoare totala de 2.407.544 lei, facturi acceptate la plata de inculpati, în realitate au fost executate lucrari doar în cuantum de 1.159.424 lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrarilor declarate ca fiind executate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casatie si Justitie, având în vedere calitatea de deputat detinuta de Costin Gheorghe.(AS – autor: Florentina Stefanescu, editor: Florin Marin). agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie