Asigurarea masinii pentru vacanta
Polita RCA emisa în România e valabila în majoritatea tarilor de destinatie pentru turisti. Ce se întâmpla însa atunci când esti implicat într-un accident în care nu tu esti soferul vinovat?
Prin Biroul Auto Român, România are legaturi în domeniul asigurarilor cu aproape toate tarile din Europa si, în orice caz, cu toate tarile unde românii calatoresc frecvent fie ca turisti, fie ca rezidenti temporari.
Aceasta apartenenta ne confera dreptul de a solicita si obtine despagubiri în cazul în care suntem implicati într-un eveniment în afara tarii.
Chiar si asa însa, procedura de despagubire nu este chiar cea mai simpla din lume, iar situatiile în care detinerea unei polite RCA nu este suficienta sunt destul de multe, chiar si atunci când este vorba despre un eveniment unde sunteti în postura de pagubit.
Cea mai des întâlnita situatie de acest tip este furtul automobilului, iar protectia împotriva unui astfel de eveniment presupune în mod obligatoriu detinerea unei polite CASCO cu acoperire în afara tarii.
Cum te protejezi de amenzi si daune
Tot o polita CASCO ar fi extrem de utila si pentru cazul în care sunteti lovit de un sofer care nu este asigurat RCA în niciuna dintre tarile cu care Biroul Auto Român are conventii, si nici nu detine o asigurare de frontiera.
Nu mai vorbim despre situatiile în care dauna este provocata chiar din vina dumneavoastra sau de cazurile în care automobilul este afectat, de exemplu, de un incendiu.
Asigurarea Carte Verde, inclusa în orice polita RCA emisa de membrii Biroului Auto Român (BAAR), este necesara oricarei calatorii în afara tarii din cel putin doua motive. În primul rând, nedetinerea acestei polite poate atrage sanctiuni drastice chiar daca nu sunteti implicat într-un accident si, în al doilea rând, detinerea ei va degreveaza de responsabilitatile financiare fata de terti în cazul în care provocati un accident.
Cartea Verde functioneaza exact ca un RCA valabil doar în afara tarii. Asemeni RCA, Cartea Verde acopera atât daunele materiale provocate tertilor, cât si eventualele daune morale pentru vatamari corporale grave sau decese. Tarile unde respectiva asigurare are valabilitate sunt cele care fac parte din Sistemul International Carte Verde si pot fi gasite pe portalul BAAR. Pentru tarile nemembre va puteti achizitiona o asigurare de frontiera care are exact aceleasi proprietati.
Cine te despagubeste în caz de accident si de ce e nevoie de CASCO
În cazul în care ai fost implicat într-un accident pe teritoriul altei tari si politia constata ca vinovat a fost un alt sofer, legislatia europeana îti da posibilitatea de a solicita despagubiri în baza asigurarii RCA a respectivului sofer. Exista trei situatii diferite. Daca tara pe teritoriul careia a fost produs accidentul este membra a Spatiului Economic European, puteti solicita ajutorul Fondului de Protectie a Victimelor Strazii din România. Daca tara respectiva nu face parte din SEE, dar este semnatara a Conventiei Carte Verde, va veti adresa Biroului National Carte Verde din tara unde s-a petrecut accidentul. În cazul în care tara respectiva nu este nici parte din SEE, nici nu are conventie Carte Verde, atunci soferul se va adresa direct asiguratorului care a emis polita RCA, iar în cazul în care aceasta nu exista va merge la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii din România. În practica, procedurile sunt destul de greoaie, motiv pentru care achizitionarea unei polite CASCO valabile si în afara tarii este o varianta de luat în calcul. Polita CASCO va protejeaza chiar si în cazul nu sunteti victima, ci autor al respectivului accident. Toate societatile care vând CASCO în România ofera si posibilitatea extinderii valabilitatii în afara granitelor României. Unele dintre ele au aceasta optiune chiar în polita-standard, în timp ce altele cer plata unui „supliment“. Serban Buscu, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!